И МЛЕКУ ОТВОРЕН УЛАЗ У ЕМИРАТЕ: Представници 140 српских компанија на сајму "Експо 2020" у Дубаију, одобрен извоз више производа

БОЈАНА ЦАРАНОВИЋ - ДУБАИ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

14. 02. 2022. у 09:24

НАЈБРОЈНИЈУ делегацију из Србије од почетка изложбе "Експо 2020", са око 300 привредника и 140 компанија из пољопривредне и прехрамбене индустрије, у Дубаију је дочекала одлична вест: Стигло је одобрење за извоз млека, млечних производа, јагњетине и јунетине у Емирате!

И МЛЕКУ ОТВОРЕН УЛАЗ У ЕМИРАТЕ: Представници 140 српских компанија на сајму Експо 2020 у Дубаију, одобрен извоз више производа

Фото Б. Царановић

На осмој тематској недељи посвећеној пољопривредним производима и прехрани, српски произвођачи ће до 20. фебруара представљати своје артикле, а промовисаће се и на сутрашњем фестивалу "Галфуд". Екипи "Новости" информацију о извозу потврдио је Горан Ђаковић, саветник у Министарству пољопривреде који је имао још добрих вести:

- Завршени су и преговори са Египтом за извоз јабука, а наставља се сарадња са Индијом за друге воћарске производе. Разговара се са Кином у вези са њиховом великом инвестицијом за прераду кукуруза.

Српска привредна делегација у чијој пратњи су и представници медија најпре је обишла својеврсну кућу српских привредника у Дубаију - Бизнис хаб. Кроз овај простор су од почетка "Експо 2020", прошле многобројне делегације из Србије јер је то место на ком наши привредници добијају неопходну помоћ, техничку подршку, интернет.

Марко Селаковић, руководилац бизнис програма Србије у Дубаију и представник Привредне коморе Србије, истакао је да је за четири и по месеца кроз наш хаб прошло око 1.200 српских привредника:

- Одржано је и више од 150 састанака са представницима из 70 земаља из целог света, реализовано више од 15 уговора и предуговора, а стигло је 20 упита за покретање пословања. Закључак је да је Србија у сваком смислу свет и и те како има шта да понуди на глобалној утакмици.

Како Селаковић додаје, до сада су кроз тематске наступе своје пројекте и идеје представили представници из различитих области - клима, свемир, урбани и рурални развој, образовање, туризам, женско предузетништво, здравље. У деветој, последњој недељи изложбе која траје до краја марта, представиће се и фирме које су на различите начине повезане са водом као робом и важним ресурсом планете.

Репортери "Новости" обишла су јуче српску привредну кућу као и павиљон Србије, а према првим утисцима наших произвођача које смо тамо затекли, очекивања су велика.

- У Дубаи сам дошао да истражим тржиште и евентуално направим пословне контакте - каже за "Новости" Владан Ћировић, из чачанске фирме која се бави извозом свежег и смрзнутог воћа и поврћа. - Наши производи су већ стигли на тржиште Руске Федерације и Европске уније, а сада се надамо и ширењу на овај део света. Контакти, подршка српског хаба и ПКС значе много. Посетићу и сајам "Галфуд" где ћу се срести са пословним партнерима из Русије.

Чињеница да поједине наше компаније већ годинама успешно послују на тржишту Емирата, кажу у ПКС, потврђује да имамо капацитете да испунимо стандарде и будемо конкурентни на том тржишту. Емирати су тржиште како за велике, тако и за наше мале компаније, о чему сведоче успешни извозници из Србије.

ОРГАНИЗОВАНИ ПОСЛОВНИ ФОРУМИ

ПРОИЗВОЂАЧИ из Србије имаће пословне форуме са привредницима Словеније, Пољске, Малте, Либана, Литваније, Мексика, Аустралије, Малезије, Египта, као и многих других земаља. Посебан догађај биће организован и ради представљања наших винарија и дестилерија представницима дистрибутерских ланаца који заступају тржиште читавог Блиског истока.

У ЦЕНТРУ

СРПСКИ хаб смештен је у самом центру индустријске пословне зоне у Дубаију. Окружен је највећим светским компанијама, које се могу видети кроз прозор. Наш простор има око 140 квадрата, а у хабу се надају да ће наставити да раде и након завршетка изложбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери