НАЈЈЕФТИНИЈИ И НАЈСКУПЉИ СТАНОВИ У СРБИЈИ: У овом граду квадрат је 300 €, а цена у Новом Саду иде и до 3.000 евра

Новости онлајн

28. 01. 2022. у 17:13

У ПОСЛЕДЊЕ две године цене некретнина скочиле су за око 30 одсто. Поскупљење је условљено првенствено повећањем тражње, и то најпре у великим градовима, а затим се та ситуација пресликала и на мање средине.

НАЈЈЕФТИНИЈИ И НАЈСКУПЉИ СТАНОВИ У СРБИЈИ: У овом граду квадрат је 300 €, а цена у Новом Саду иде и до 3.000 евра

Фото Танјуг

Пример мањег места где је тражња за некретнинама нагло порасла је Пирот, па је нови стамбени комплекс који Пироћанци жаргонски зову Пирот на води унапред распродат.

"Пре седам осам месеци цена је била 900 евра. Кажем пре седам месеци јер сад и немамо слободних станова, а сад кад би се продавало било би сигурно 1000 евра најнижа могућа цена", каже Бобан Мијалковић, инвеститор.

1.200 евра за Палић

У Суботици се стамбени објекти тренутно граде на 40 локација, а цена од око 1.200 евра квадрата у изградњи гарантована је само кад се плати унапред. Траже се и куће, углавном мање квадратуре у центру града и на Палићу.

"Сад је улагање у некретнине инвестиција кад људи немају где да уложе новац у неке друге активности. Купе па онда рентају, неки чекају да цена опет скочи па да продају", наводи Ђуро Гаврић, власник агенције у Суботици.

Веће интересовање за куповину, али и изградњу стамбених објеката бележи се и у Ужицу где је прошле године издато 200 грађевинских дозвола, за тридесет више него у 2020-ој, а интересовање за градњу је веће за ванградске средине.

Предраг Милутиновић, начелник градске управе за урбанизам у Ужицу објашњава и зашто: "Веће је интересовање за друге средине због специфичне епидемијске ситуације, сад се више гради у катастарским општинама Мокра гора, ту је интересовање веће.

Међу градовима где је најпре забележено поскупљење је Ниш где је сада цена квадрата, зависно од локације, од 1.200 евра за стару градњу до чак 2.000 евра за станове у изградњи.

Поскупљали станови на закуп

Упоредо са растом купопродајних цена поскупели су и станови који се узимају у закуп. Нешто повољније може да се прође са становима који су у приватним кућама док рецимо за гарсоњеру у центру града треба издвојити најмање двеста евра месечно.

Разлог за оваква кретања на тржишту некретнина, кажу стручњаци, је што се многи одлучују за такозвану штедњу у квадратима. Такође повољнији су стамбени кредити, а цену диктира и виша цена репроматеријала и радне снаге. Прогнозе су да ће се током године цене стабилизовати.

"То другим речима значи да не би требало да дође до озбиљнијег драстичнијег скока цена, а тај озбиљнији скок може да буде искључиво резултат неких екстерних шокова, не резултат наших унутрашњих економских и политичких дешавања", каже проф.др Игор Младеновић, са Економског факултета Ниш. И додаје: "Док са друге стране што се тиче смањења цена некретнина у Србији наравно да нажалост за сад не можемо да очекујемо у овој фискалној години".

Од најјефтинијег до најскупљег

До стана је тренутно најлакше доћи у Мајданпеку, за око 300 евра по квадрату. Изузимајући престоницу, станови су најскупљи у Новом Саду - од 1.500 до 3.000 евра за квадрат старе градње.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима