ДОМАЋЕ ЗРНО ЗА СВЕТСКИ ПРОИЗВОД: У Србију стижу две велике компаније за прераду кукуруза у скроб и глукозу

Ј. Субин

27. 01. 2022. у 09:45

СРБИЈОМ је јуче одјекнула вест да се две велике компаније спремају да дођу и уложе новац у прераду кукуруза.

ДОМАЋЕ ЗРНО ЗА СВЕТСКИ ПРОИЗВОД: У Србију стижу две велике компаније за прераду кукуруза у скроб и глукозу

Фото Д. Дозет

Осим корпорације из Египта, која је међу најпознатијима у свету, разговарало се и са компанијом из Кине. Како "Новости" незванично сазнају, реч је о аграрном гиганту, који поседује пет фабрика и има више од 15.000 запослених. Годишњи обрт кинеске компаније је три милијарде евра. Уз то, у плану је да код нас запосли око 1.000 радника. Инвестиција, само кинеске компаније, могла би да буде вредна и више од 200 милиона евра.

Недавно је министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао да има преговоре са једнима од највећих прерађивача кукуруза у свету. Они ће доћи у Србију и намеравају да отворе погон. Ту ће прерађивати пола милиона тона кукуруза годишње.

- То вам је отприлике 70.000 хектара да подмирите само њихове потребе - најавио је Недимовић.

- Али да праве финалне производе - амино-киселине, скробове, глукозе. Биће то као да смо од малине направили екстра сок, премијум робу. Ми смо земља која има доста ове сировине и зашто бисмо продавали кукуруз на берзи, кад можемо да направимо скроб или глукозу.

Фото Архива

Званични подаци показују да се укупан извоз кукуруза, у односу на 2010. годину - дуплирао. Тако је, у 2020. години Србија продала 3.604.410 тона, у вредности од 582.056.000 евра.

Просечни принос по хектару, 2020. године, био је 7,9 тона, а укупне површине под овом житарицом 996.000 хектара. Приноси се, у зависности од године, крећу између 6,2 и више од седам милиона тона.

Стручњаци у Србији сагласни су да наша земља треба да се одмакне од примарне производње и усредсреди на прерађивачку индустрију. Ту лежи много већа зарада. Не само код кукуруза, већ и других житарица. Уз то, овако велике инвестиције могле би да покрену и прераду у нашој земљи, код домаћих компанија. Кукурузом се не тргује само због сточне хране, већ због далеко шире примене коју он пружа. Од исхране људи до козметике. Код нас се највише кукуруз прерађује у етанол, што не представља много захтевну производњу.

СКРОБАРА "ЈАБУКА"

ИНДУСТРИЈА скроба "Јабука" из Панчева, са око 150 запослених, најстарија је фабрика на Балкану која се бави мокром прерадом кукуруза. Основана је 1894. године, наводи се на њиховом званичном сајту. Фабрика располаже опремом за мокру прераду кукурузa.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима