ОБЕЗБЕЂЕНО ЂУБРИВО ЗА СЕТВУ: Министар Недимовић најавио да ће на располагању укупно бити 400.000 тона

Танјуг

26. 01. 2022. у 11:40

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је обезбеђено ђубриво за предстојећу сетву, да ће у наредне три недеље бити додатних количина, као и да ће Србија укупно имати 400.000 тона вештачког ђубрива.

ОБЕЗБЕЂЕНО ЂУБРИВО ЗА СЕТВУ: Министар Недимовић најавио да ће на располагању укупно бити 400.000 тона

Фото Архива

Урее ће бити довољно и потпуно у складу са потребама Србије за предстојећу сетву, објавило је Министарство пољопривреде.

Недимовић је рекао и да су количине комплексних ђубрива - НПК такође апсолутно задовољене, те да пољопривредници у том смислу немају разлога за забринутост.

Упркос великим проблемима како у транспорту, тако и самој производњи ђубрива на међународном тржишту, Србија је успела да обезбеди потребне количине, за разлику да многих земаља, посебно оних у окружењу које и немају ђубрива.

Поводом скока цена у ратарској производњи, министар Недимовић је најавио и две конкретне мере подршке.

Фото Д. Дозет

Прва мера се односи на бескаматне кредите код пословних банака за пољопривреднике, са роком отплате до три године и могућим грејс периодом (почеком) до годину дана, док се друга мера односи на укидање царина од 10 одсто за набавку ђубрива са тржишта трећих земаља (земље са којима Србија нема Споразуме о слободној трговини, попут оних које има са ЕУ и Руском Федерацијом).

Иако је цена инпута скочила и до 50 одсто, министар је истакао да је важна чињеница и да је коначна цена производа, попут пшенице, поскупела до 90 одсто, што апсолутно оставља значајан простор за зараду пољопривредника.

Поред тога, најављена је и ванредна контрола увезеног ђубрива и његовог квалитета, како се у овој ситуацији не би дошло до било какве врсте злоупотреба и наношења штете пољопривредницима.

У сваком случају, према речима Недимовића, у наредних месец дана се очекује стабилизација тржишта и снижавање цена ђубрива.

Каже и да ће се и ова сезона завршити добро, али и значајно боље него у другим земљама.

БОНУС ВИДЕО: 

СЕТВА СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ: Добар усев гарантован уз декларисано семе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)