ДОК ЧЕКАЈУ ПАРЕ, ОСТАНУ БЕЗ КОЛА: Таксисти упозоравају да није лако купити нов аутомобил уз субвенцију државе

С. БУЛАТОВИЋ

26. 01. 2022. у 10:14

ТРЕЋУ годину таксисти имају прилику да конкуришу за државну субвенцију вредну 8.000 евра, приликом куповине новог возила. Уредба која прецизира како ће се ова помоћ додељивати наводи и да би годишње могло да се исплати до 6.000 дотација. У пракси, међутим, број таксиста који су примили ову помоћ далеко је мањи. Током две године, нови аутомобил уз помоћ државе могло је да купи њих 1.620.

ДОК ЧЕКАЈУ ПАРЕ, ОСТАНУ БЕЗ КОЛА: Таксисти упозоравају да није лако купити нов аутомобил уз субвенцију државе

Фото Н. Скендерија

Таксисти, пошто је Влада недавно усвојеном уредбом омогућила да се субвенције додељују и ове године, упозоравају на проблеме у примени. С једне стране, новац се чека, а с друге стране, на тржишту влада озбиљна несташица нових четвороточкаша.

- На новац се дуго чека - каже нам један београдски таксиста. - Резервисао сам ауто који испуњава услове у једној познатој ауто-кући. Они су ме чекали шест месеци, али су на крају ауто продали. Мени субвенција дотад није легла, а тог модела више нема. Аутомобили се сада страшно дуго чекају и цене су, због кризе и недостатка делова, много веће. Ем нисам успео да купим аутомобил, ем тих 8.000 евра више не вреди колико и пре кризе.

У Министарству саобраћаја, које и додељује подршку, одговарају да је од почетка примене Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане набавке путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза, од почетка 2020. године, исплаћено 1.620 субвенција. Током 2020. године урађено је 305 налога за исплату субвенције, а током 2021. - 1.315.

- Ступањем на снагу Уредбе, која се примењује од 1. јануара до 31. децембра 2022. године очекује се даљи тренд смањивања временског интервала од тренутка подношења захтева до исплате субвенционисаних средстава - одговарају у Министарству саобраћаја. - Прописани износ субвенција остаје 8.000 евра у динарској противвредности, по возилу. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је обавештавано од стране увозника да је недостатак возила на тржишту узрокован, поред осталог, застојима и код појединих произвођача обуставом производње, као и отежаном испоруком услед поремећаја у транспорту.

УСЛОВИ ЗА АУТОМОБИЛЕ

СУБВЕНЦИЈА од 8.000 евра важи уколико таксисти купују нова путничка возила која задовољавају један од следећих критеријума - имају потпуно електрични, хибридни или погон на компримовани природни гас, или задовољавају најмање "евро 6" стандард у погледу емисије издувних гасова.

Нова путничка возила морају имати ознаке прописане одлукама јединица локалне самоуправе које доносе решење о одобравању такси превоза, ако су такве одлуке донете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима