ЗА НЕДЕЉУ ДАНА СТИГЛО 1.300 ПРИЈАВА: Ове године пољопривредницима на располагању велики број конкурса за доделу различитих субвенција

Е. Р.

24. 01. 2022. у 07:10

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА је ове године на располагању велики број конкурса за доделу подстицајних средстава из различитих извора, само их из државне касе има око 40.

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА СТИГЛО 1.300 ПРИЈАВА: Ове године пољопривредницима на располагању велики број конкурса за доделу различитих субвенција

Фото Н. Фифић

Постоји и читав сет мера из Програма развоја конкурентне пољопривреде са Светском банком и ИПАРД 2.

Како је рекао Марко Кесић, директор Управе за аграрна плаћања, у току су два врло популарна позива за инвестиције у физичку имовину примарних пољопривредних произвођача у биљној и сточарској производњи. Јавни позив је оглашен 4. јануара и траје до краја фебрура. Пољопривредници могу конкурисати за набавку нове механизације у биљној производњи, у секторима воћа, поврћа и житарица.

- Подстицаји су у висини од 50 одсто вредности пројекта, а максималан износ који може бити додељен је 800.000 динара - казао је Кесић.

- Минимална инвестиција је 65.000 динара.

Произвођачи меса, млека и пчелари имају исте услове конкурисања. Од државе могу да добију до 65 процената вредности инвестиције, уколико су у подручјима са отежаним условима рада.

- Само за првих недељу дана пристигло је 1.300 пријава за примарне биљне произвођаче, у вредности од 1,3 милијарде динара и 151 захтев од сточара, вредан 50 милиона - истакао је Кесић.

- Јавни позив за изградњу руралне инфраструктуре расписан је 11. јануара. На њему учествују локалне самоуправе које конкуришу за насеља до 10.000 становника са пројектима водоснабдевања, развоја путне мреже и изградњу објеката за складиштење и прераду пољопривредних производа. За те сврхе је обезбеђено око 400 милиона динара и конкурс траје до 1. фебруара. Прошле године пријавиле су се 94 општине.

Расписан је и јавни позив за други круг подстицаја са Светском банком за улагања у имовину сточара, за мале и средње произвођаче. Ту новац могу да добију за градњу објеката, фарми, купују опрему, механизацију, а могу да конкуришу и за тракторе.

Министарство пољопривреде расписало је други јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду у 2022, а рок за подношење пријава је од данас до 23. фебруара. Ове субвенције намењене су за примарну сточарску производњу.

Укупна вредност инвестиција у индивидуалном пословном плану износи од 20.000 до 50.000 евра у динарској противредности.

Пројекат пружа могућност корисницима добијања бесповратних средства у износу од 50 одсто од укупне вредности инвестиције, са припадајућим порезима, 40 одсто кредитног финансирања у сарадњи са пословним банкама, уз свега 10 осто учешћа.

Трактори уз велике дотације

СРБИЈА приводи крају програмски период ИПАРД 2 у оквиру којег је до сада завршено 12 јавних позива.

- Преостао је још један јавни позив који ће бити расписан 7. фебруара и трајаће два месеца - најавио је Кесић.

- То је јавни позив специјализован за куповину трактора, а на располагању је буџет од око 11 милиона евра, уз подстицаје у висини од 60 до 70 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима