ОДЛУЧУЈУ О РИО ТИНТУ: Премијерка Ана Брнабић заказала седницу Владе Србије

Novosti online

19. 01. 2022. у 16:43

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић сазвала је за сутра у 17х седницу Владе, а главна тема биће судбина Рио Тинто у Србији!

ОДЛУЧУЈУ О РИО ТИНТУ: Премијерка Ана Брнабић заказала седницу Владе Србије

Фото Танјуг

Премијерка ће се након тога у 18 сати обратити медијима.

Подсетимо, премијерка је јуче изјавила да Рио Тинто за неколико недеља неће бити у Србији.

- Мени је важно шта желе људи у Србији. Ускоро ће истећи дозволе издате Рио Тинту, ми ћемо укинути просторни план у који је унет пројекат "Јадар" и то је то. Рио Тинто је наслеђени пројекат и актуелна власт нема ништа са тим - рекла је премијерка.

Она је навела да је бивша власт 2006. изменила Закон о рударству на такав начин да су увели континуитет, односно да онај ко је добио право да истрражује има ексклузивно право на експлоатацију.

- Пре тога то није било тако. Држава би расписивала тендер, тако да би право на експоатацију дала онима од које држава има највише користи - објаснила је премијерка.

Поред тога, она је као један од кључних докумената навела и Споразум о заштити међусобних улагања који је Србија потписала са Великом Британијом 2002., а који је ступио на снагу две године касније.

- Тај споразум је шала, јер Велика Британија нема улагања у Србију сем Рио Тинта, а Србија нема никаква улагања у Великој Британији - оценила је председница владе.

БОНУС ВИДЕО - БРНАБИЋ ЗА СИ ЕН ЕН: Новак Ђоковић није антиваксер, подржао вакцинацију тенисера у Београду

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара