ГАС ТРАЖИ 200 МИЛИОНА ЕВРА: Закон о давању гаранција државе за задуживање "Србијагаса" у Скупштини

Е. Б. Т.

19. 01. 2022. у 10:27

ДРЖАВА ће, као гарант, да измири обавезе јавног предузећа "Србијагас" за задуживање у износу од 200 милиона евра код више пословних банака.

ГАС ТРАЖИ 200 МИЛИОНА ЕВРА: Закон о давању гаранција државе за задуживање Србијагаса у Скупштини

Нова гасна интерконекција

Ти кредити су били неопходни како би се, у ванредним околностима, обезбедило сигурно и континуирано снабдевање домаћег тржишта природним гасом. "Србијагас" је интервентно куповао плави енергент током хаварије на гасоводу у Бугарској и принуђен је да и даље увози додатне количине. Ово се наводи у предлогу закона који је ушао у скупштинску процедуру и ускоро ће се наћи пред посланицима.

- Почетком новембра 2021. године, због хаварије на гасоводу у Бугарској прекинут је транспорт природног гаса, услед чега је "Србијагас" увезао интервентне количине из Мађарске и тиме обезбедио сигуран рад система за потрошаче, домаћинства и индустрију, а што је учинио додатним ангажовањем сопствених средстава - истиче се у образложењу овог акта.

Додаје се да је и лане током децембра ово јавно предузеће интервентно куповало плави енергент. "Србијагас" је, како се наводи, да би обезбедио сигурно и континуирано снабдевање наше земље, принуђен да и даље увози додатне количине. То директно утиче на његову текућу ликвидност из које није у могућности да обезбеди потребна средства, због знатно већих набавних цена, и зато што се интервентни увоз гаса углавном плаћа авансно. Закључује се да је због ванредних околности неопходна подршка Владе кроз давање гаранција за задуживање "Србијагаса" код пословних банака како би се наставило сигурно и континуирано снабдевање домаћег тржишта плавим енергентом. Када држава исплати све доспеле износе кредита има право на повраћај главнице, камате и свих других трошкова који могу настати од јавног предузећа.

ВАНРЕДНО 24 МИЛИЈАРДЕ

ЗАКОНОМ о буџету Републике Србије предвиђено је да Влада може да одлучи о покретању поступка за давање гаранција у износу до 24 милијарде динара ради очувања финансијске стабилности, спречавања наступања или отклањања последица ванредних околности које могу да угрозе живот или здравље људи или да проузрокују штету већих размера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара