МИНИСТАР ПОПОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДУБАИЈА: Србији је потребна нуклеарна електрана

М.Стевановић

18. 01. 2022. у 17:09

НА СВЕТСКОЈ изложби ЕКСПО2020 у Дубаију од 17. до 24. јануара одржава се Међународни самит о нуклеарним технологијама ”Росатом недеља” на којем учествују бројни државни званичници, руководиоци компанија и водећи светски стручњаци и научници из области нуклеарних технологија.

МИНИСТАР ПОПОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДУБАИЈА: Србији је потребна нуклеарна електрана

Фото: Министарство за иновације и технолошки развој

У свом обраћању на Међународном самиту о нуклеарним технологијама министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић поручио је да је нуклеарна енергија најпоузданији, најјефтинији и најчистији извор енергије. Јасна порука коју је министар послао са овог важног самита јесте и та да Србија треба да гради нуклеарну електрану. 

- Нуклеарна енергија је најпоузданији, најјефтинији и најчистији извор енергије. Србија треба да гради нуклеарну електрану како би обезбедила стабилно снабдевање електричном енергијом у будућност - рекао је министар.

Поповић је такође навео да ће потребе за струјом у следећих 15 година порасти за чак 50 одсто.

- Стабилно снабдевање електричном енергијом је услов за сваку државу да се економски развија, да буде независна и слободна. Најефикаснији начин да обезбедимо стабилно и одрживо снабдевање је изградња нуклеарне електране - рекао је Поповић.

Он је истакао да ветар и сунце не могу да замене нуклеарну енергију, јер нуклеарне електране раде 365 дана у години обезбеђујући стабилно и јефтино снабдевање струјом за привреду и грађане. Изградња нуклеарне електране, према речима министра, значајно би допринела и повећању запошљавања, јер, како истиче, на једно радно место у нуклеарној електрани долази 10 до 15 радних места у повезаним индустријама.

- То су натпросечно плаћена радна места и прилика да наше младе инжењере задржимо у Србији - навео је Поповић.

Поповић је изразио очекивање да ће Србија у наредном периоду разговарати са потенцијалним партнерима у овом пројекту како би се постигла најбоља цена и у Србију привукле најбоље технологије.

Мирнодопска примена нуклеарних технологија

У свом обраћању на панелу у којем је учествовао са великим бројем реномираних стручњака из области нуклеарне енергије и нуклеарних технологија, министар Поповић је истакао да је Србија након деценија паузе на најбољем путу да обнови инфраструктурне потенцијале у области мирнодопске примене нуклеарних технологија. 

- Захваљујући одличној сарадњи између наше две земље, подршци председника Руске федерације Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића, и братским односима наша два народа, постигнут је договор о изградњи Центра за нуклеарне науке, технологије и иновације, на територији Републике Србије. 

Фото: М.Стевановић

Мораторијум на градњу енергетских нуклеарних постројења

Министар је подсетио присутне на панелу и на то да је бивша Социјалистичка Федеративна Република Југославија још 1989. године прогласила мораторијум на градњу енергетских нуклеарних постројења, као и да је тај акт и данас на снази, јер га је Србија наследила и није га мењала. То је, како каже, у доброј мери успорило све активности везане за нуклеарну тематику, укључујући истраживање како у науци, тако и у примени иновативних нуклеарних технологија. 

- Дугорочне последице те одлуке се осећају и данас, тако да постоји велики простор да се прилике у неким од значајних примена нуклеарних технологија, попут медицине, знатно поправе - навео је Поповић. 

Почетак изградње Центра за нуклеарне технологије до краја године

Раније данас Поповић је одржао билатерални састанак са руководством руске државне корпорације Росатом на којем се разговарало о изградњи Центра за нуклеарне технологије у Србији. Министар је навео да се почетак изградње овог центра очекује до краја 2022. године.

Фото: М.Стевановић

Поповић је истакао да ће овај центар значајно допринети подизању капацитета Србије у области медицине, а посебно је значајан за онколошке пацијенте који ће када центар буде изграђен све потребне терапије, које су се до сада увозиле у Србију, моћи да имају у нашој земљи.

- Центар је значајан и за развој српских кадрова у области нуклеарних технологија у чему је Србија некада предњачила у Европи - рекао је Поповић.

Нуклеарна енергија може да спашава животе

У САЛИ за конференције на Руском павиљону одржан је панел под називом "Неенергетска употреба нуклеарних технологија за суочавање са глобалним изазовима".

Учесници панела дискутовали су о великој потреби за употребом нуклеарних технологија у неенергетске сврхе, пре света медицинске, како у време пандемије, па све до примене ових технологија у дијагностици најтежих онколошких обољења. Констатовано је да примена нуклеарне енергије може да спашава животе. 

Такође, у другом сегменту панела, учесници су говорили о примени нуклеарне енергије и технологија у просецу складиштења хране и искорењивања проблема глади у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума