ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НА „ЕКСПО 2020“: У Србији унапређен положај жена на тржишту рада

Novosti online

17. 01. 2022. у 20:03

ПРОТЕКЛИХ пет година положај жена на тржишту рада у Србији је унапређен, што се огледа у повећању стопе њихове запослености за 9,4 процентна поена.

ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ НА „ЕКСПО 2020“: У Србији унапређен положај жена на тржишту рада

Фото Ж. КНЕЖЕВИЋ

Србија је стратешки опредељена за унапређење положаја жена на тржишту рада, како би ови показатељи били још бољи, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је о женском предузетништу говорила на Павиљону Србије у оквиру светске изложбе „Експо 2020“ у Дубаију.

Женско предузетништво у Србији је важна тема, нарочито са аспекта побољшања положаја жена на тржишту рада, рекла је министарка Кисић Тепавчевић и додала да су предузетници, без обзира на пол, катализатори промена и представљају енергију знања, иновација и креативности.

- Са нама је овде више од 100 сјајних жена предузетница, које својим образовањем, радом, способношћу представљају лице Србије која ствара и која има иновативне идеје. Овде смо да охрабримо жене да покрену сопствени посао, да чујемо њихова искуства, као и да позовемо све на партнерство и сарадњу - навела је проф. др Кисић Тепавчевић и нагласила да је жена стуб породице и да жена, такође, може бити веома значајан ресурс када је у питању економски развој земље. 

Новом Стратегијом запошљавања за период 2021–2026. године и пратећим Акционим планом дефинисане су мере за побољшање положаја жена на тржишту рада. Стратегија препознаје жене као кориснице додатне, интензивне и интегрисане подршке, како би се адекватно припремиле за ефикасан улазак на тржиште рада и одрживо економски оснажиле, рекла је Кисић Тепавчевић.

Циљ мера активне политике запошљавања, међу којима су мере за активно тражење посла, програми додатног образовања, обуке, субвенције за запошљавање и програми јавних радова, су лакше запошљавање и интеграција на тржиште рада, додала је министарка Кисић Тепавчевић. Према њеним речима, један од циљева јесте и оснаживање жена да ступе на тржиште рада у области ИТ сектора, који се брзо опоравио од последица кризе изазване пандемијом Ковид 19.

Проф. др Кисић Тепавчевић је истакла и да је Србија међу водећим земљама у борби за родну равноправност и да је Србија прва земља која није чланица ЕУ, а која је увела Индекс родне равноправности, као показатељ степена укључености жена у различитим сферама живота.

Побољшана заступљеност жена у институцијама

- Влада Републике Србије посвећена је унапређењу родне равноправности у оквиру плана реформи - нагласила је Кисић  Тепавчевић и додала да је заступљеност жена у институцијама побољшана, о чему говоре подаци да је председник Владе Републике Србије жена, да је у Влади Републике Србије 10 министарки, да су жене у републичком парламенту заступљене 40 одсто, да су жене на челу Народне банке Србије, Врховног касационог суда.

Према подацима Светског економског форума за 2020. годину, Србија заузима веома високо 20. место у области родне равноправности, указала је министарка Кисић Тепавчевић.

БОНУС ВИДЕО - ПОРУКА ЗА НОВАКА: На кули Београд исписују се речи подршке

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)