ПЛАТЕ ГОРЕ - ПОРЕЗ ДОЛЕ: Нова 2022. година доноси низ нових правила за грађане али и пословање

С. БУЛАТОВИЋ

04. 01. 2022. у 12:00

ЗАПОСЛЕНИМА који динар више, а послодавцима који динар мање пореских оптерећења на плате, па и олакшице за ново запошљавање. Сви који тргују и користе фискалне касе од маја ће морати да имају нове уређаје. Уместо папирних, од ове године почиње употреба електронских фактура.

ПЛАТЕ ГОРЕ - ПОРЕЗ ДОЛЕ: Нова 2022. година доноси низ нових правила за грађане али и пословање

Архива

Власници старих, а великих аутомобила, платиће јефтинију регистрацију. Богаташи млађи од 40 година не морају да брину о годишњем порезу на доходак, а маме тек рођених беба очекује издашнија подршка државе. Пензионерима ће чек бити за 5,55 одсто "тежи".

Ово су тек неке од новина које доноси 2022. година.

ПРИМАЊА

НИЈЕДАН радник у Србији ове године не би смео да прими мање од 32.195 динара. То је нови износ минималне зараде и то у месецу који има 160 радних сати. Сат рада сада кошта 201 динар. Зараде већине запослених у јавном сектору биће веће седам одсто. Они који раде у здравству, социјалним службама и војсци плате су веће осам одсто.

Уз корекцију примања, кориговано је и њихово пореско оптерећење. Неопорезиви део плате сада је 19.300 уместо 18.300 динара. Држава послодавцима прашта и 0,5 одсто доприноса за ПИО и сада ће они износити укупно 25 одсто.

Швјцарска формула најстаријима обезбеђује за 5,5 одсто веће исплате. Држава им у фебруару даје "бонус" од 20.000 динара.

ЗА БЕБЕ

РОДИТЕЉСКИ додатак за прво дете од ове године износи 300.000 динара. Рођење другог и трећег детета пратиће једнократна помоћ у износу од 100.000 динара. И даље важи исплата дечјег додатка за друго дете по 10.000 динара током две године и за треће дете по 12.000 динара десет година.

Ово повећање омогућено је изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, а које су се на самом крају године нашле на дневном реду скупштинског заседања.

РЕГИСТРАЦИЈА

ВЛАСНИЦИ возила старих од пет до 20 година, изнад 2.000 кубика, плаћају сада мањи порез приликом регистрације. Умањења за већу кубикажу иду по групама старости: од пет до осам година умањење пореза ће бити 25 одсто уместо садашњих 15 одсто, за возила од осам до 10 година старости умањење иде на 40 одсто уместо садашњих 25 одсто, док у групи најстаријих - од 10 до 20 година, умањење ће бити 65 одсто уместо постојећих 40 процената.

По новом пропису, они који имају возила стара између пет и осам година плаћаће порез 25 одсто мање. Процена Министарства финансија је да ће нове скале важити за око 60.000 возила.

ПОСАО

ОВЕ године почеће да фукционише и јединствено тржиште рада Србије, Северне Македоније и Албаније. Сви који буду тражили било какав или боље плаћен посао равноправно ће конкурисати у све три земље.

Кандидати ће добијати јединствен број и дозволу која ће важити две године уз могућност продужетка на неограничено. Конкурисаће електронски. Надлежни верују да ће овако три државе решити проблем дефицитарних занимања, али и знатно смањити рад на црно.

КАСЕ И ФАКТУРЕ

ОД почетка маја сви који користе фискалне касе мораће да имају уређаје који омогућавају онлајн везу са Пореском управом. То могу бити касе, али и таблет уређаји и мобилни телефони. Истовремено је повећан број предузетника који морају да издају фискални рачун на неком од уређаја. Пореска управа ће у сваком тренутку имати увид у све трансакције.

Почетком маја 2022. године јавни сектор ће имати обавезу да прими и чува електронске фактуре и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора. Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, као и електронске фактуре издате од стране субјекта приватног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године. Обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године.

ПОДСТИЦАЈ ЕКОНОМИЈИ ЗНАЊА

СРБИЈА и пореском политиком покушава да у земљи задржи квалификовану радну снагу. И даље ће важити пореске олакшице за раднике ангажоване на пословима истраживања и развоја. Послодавци ће на њихове зараде плаћати чак 70 одсто мање порезе и доприносе. Новина је што овог пута ослобођење није временски ограничено. И даље важе пореске олакшице за осниваче стартап предузећа и то за зараде до 150.000 динара бруто један износа. Уместо само за оне који су основали стартап до краја године, временска одредница се укида, па то постаје општи подстицај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СВЕ О ЦЕНАМА РОМИНГА: Папрен позив са плаже