ТОКОМ ТРИ МЕСЕЦА: Павиљон Србије у Дубаију посетило пола милиона људи

Танјуг

28. 12. 2021. у 13:08

ТОКОМ прва три месеца представљања на Светској изложби "Expo 2020 Dubai", Павиљон Србије посетило је више од пола милиона људи из целог света, а до краја ове поставке очекује се и више од милион, саопштили су данас српски организатори.

ТОКОМ ТРИ МЕСЕЦА: Павиљон Србије у Дубаију посетило пола милиона људи

Фото: Ј. Скендерија

Међу посетиоцима Павиљона посебно су се истакли бројни званичници из Уједињених Арапских Емирата и света: Шеик Мохамед Бин Зајед, државници и делегације из Русије, Малезије, Чешке, Словеније, Јапана, Пољске, Естоније, Гватемале, Северне Македоније, Црне Горе, Француске, Босне и Херцеговине, и многих других земаља.

Виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за Светску изложбу Ана Илић истакла је да су сви досадашњи резултати наступа Србије премашили сва очекивања.

- Незванично се сврставамо у један од најпосећенијих павиљона, раме уз раме са највећим земљама... Посебно смо поносни на чињеницу да је Србија препозната као лидер у иновацијама и креативним индустријама и да смо због револуционарног пројекта, метахјуман праисторијског човека који је задивио свет, постали тема релевантних светских медија - каже Илићева.

Ана Илић додаје да је поносна што је разбијен мит да једна мала држава попут Србије не може да парира великим земљама.

- И те како имамо чиме да се поносимо! Национални дан Републике Србије, 15. фебруар, који ће представљати круну свега што у Дубаију представљамо, нам тек предстоји - најавила је Илићева.

Како наводе организатори, за свега три месеца представљања на овом великом догађају, Србија је остварила импресивне резултате и на најбољи могући начин представила своје економске, технолошке, иновационе, инвестионице и туристичке потенцијале.

Осим тога, у оквиру пословног програма Владе Србије, Привредне коморе и Развојне агенције Србије, током прве четири тематске недеље у Дубаију представило се више од 500 привредника из Србије и остварило више од 3.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима из иностранства.

У оквиру тога реализовано је и више од 10 сигурних уговора са компанијама из Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Индије, Сједињених Америчких Држава, и других.

У наредних пет привредних делегација и три Инвестиционе конференције очекује се и учешће више од 1.000 привредника из Србије.

Поред учешћа више од стотину инвеститора из целог света, Инвестиционе конференције до сада су резултирале двоцифреним бројем писама о намерама, а покренути су и разговори са потенцијалним инвеститорима.

Између осталог, кроз богат музички и уметнички програм представили су се бројни уметници из Србије: Ненад Василић, Петар Марић, бендови Накед и Еyот, оперска примадона Сања Керкез, Лена Ковачевић, Слободан Тркуља и Балканополис, а у наредном периоду се очекују и наступи Горана Бреговића, Стефана Миленковића и Нелета Карајлића и Саторија.

Како најављују организатори, најбогатији програм биће уприличен за Национални дан Србије у Ал Васл плази - тада ће наступити Ансамбл "Коло", али и виртуоз Стефан Миленковић са Гудачком репрезентацијом младих музичара Србије, одабраних специјално за ову прилику.

О наступу и иновацијама Србије су, поред великог броја домаћих медија, извештавали и многи страни медији: ЦНН Арабиа, Еуроњуз, Скај њуз, Д Нешнл, Д Гулф њуз, Чајна Медиа Груп ТВ, Абу Даби и Дубаи ТВ, Бритиш Хералд, Тајм Аут, и други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)