КАКО ДА СМАЊИТЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Од ТА пећи до клима уређаја - ових 10 савета вам може помоћи у зимским месецима

Новости онлајн

27. 12. 2021. у 22:35

ГРЕЈНА сезона је одавно почела и све нас занима како да уштедимо електричну енергију и да смањимо потрошњу. Постоје неки савети који вам могу помоћи да смањите рачун или бар да га у наредним месецима задржите на овим нивоима.

КАКО ДА СМАЊИТЕ РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Од ТА пећи до клима уређаја - ових 10 савета вам може помоћи у зимским месецима

Рачуни ће бити увећани

Тактика има "мали милион" и у већини случајева односе се на рационалнију употребу уређаја који су велики потрошачи (веш машине, климе, ТА пећи, шпорете и рерне, фрижидере, замрзиваче итд.) На пример, они који се догревају на клима уређаје могу да уштеде тако што смање температуру. Само на једном сниженом степену може да се уштеди око 3 одсто струје.

Са друге стране, "мале ствари" као што је коришћење штедљивих сијалица, те вађење пуњача из утичница могу направити довољну разлику у трошку.

ТА пећ

Може ли ТА пећ да нам уштеди и смањи рачун за струју?

Један од најлакших и најкомфорнијих начина за грејање јесте на струју, али оно није и најекономичније. Они који користе ТА пећ треба да знају да могу уштедети ако је укључују ноћу када је струја јефтинија. Тако она сакупља топлотну енргију по нижој тарифи а "празни" се када вам је потребно грејање и када је тарифа већа.

ТА пећ сме да буде превиша мала за просторију јер ће како да би постигла жељену температуру, морати често да издувава топли ваздух. На тај начин ће брже потрошити енергију коју је успела да сакупи. Рецимо, за стан од 60 квадрата су потребне три ТА пећи укупне снаге не мање од 10 киловата. Како би ТА пећ увек радила када је јефтина тарифа електричне енергије, саветује се и набавка специјалних тајмера који омогућавају аутоматско укључивање.

Фото П. Милошевић

С друге стране, они који се догревају на клима уређаје могу да уштеде тако што смање температуру. Само на једном сниженом степену може да се уштеди око 3 одсто струје.

Прозори

Прозори могу често да буду одговорни за губитак топлоте из просторије, као и за велику потрошњу енергије. Уколико имате старе прозоре због којих долази до губитка топлоте постоји пар савета како да решите проблем.

Проверите шарке и браве на прозорима. Понекад су лабави или једноставно оштећени од коришћења и вишегодишњег хабања тако је само неопходно заменити их.

Следећи потез који ће вам олакшати зимске дане у простору са старим прозорима је лепљење дихтунг траке на прозорско крило или рам. Стари прозори времено почињу да се витопере поготово уколико су од дрвета, мада промени облика не одолевају ни други материјали.

Фото Г. Јевремовић

Можете да ставите и фолије на прозоре. Фолије се постављају на стакла и смањују проток топлине кроз њих што је врло важно с обзиром на то да највећа количина топлоте из унутрашњег простора одлази напоље управо кроз прозорско стакло.

Напуните веш машину

Увек када се дотакне веш машина и машина за суђе, савет је исти. Немојте да их палите докле год нису дупке пуне. Ови уређаји користе исту количину електричне енергије невезано за количину прљавих ствари и суђа у њима.

Пазите на температуру у фрижидеру

Гледајте да вам врата фрижидера нису дуго отворена, јер ће иначе много топлоте ући унутра. Уређај ће у том случају поново морати да спусти температуру каква је иначе, а за то ће повући додатну количину струје.

Гасите сијалице

Можда је сувисло да се истиче, али уштеда на гашењу сијалица за собом је и више него значајна. Такође се препоручује да се исте замене са штедљивим ЛЕД сијалицама.

Бојлер палите ноћу

Како је бојлер један од већих потрошача, ваљало би да искористите зелену тарифу и да њиме воду загревате искључиво ноћу. Јако битна ствар је и да исти редовно чистите од каменца, јер сам каменац успорава процес загревања што доводи до веће потрошње струје.

Фото: Депоситпхотос

Искључујте уређаје

Када их не користите, нпр. рачунар, обавезно га искључите. Ако и мора остати укључен, онда бар угасите монитор, јер највећа потрошња енергије код рачунара отпада управо на тај уређај.

Извадите пуњаче и уређаје из утичница

Пуњачи, али и многи други електрични уређаји као што је ТВ, троше струју чак и кад су само укључени у утичницу. У случају ТВ можете тако да потрошите 24 одсто мање струје.

Ефикаснији начин вентилације

Начин на који проветравате просторију током хладних дана доста утиче на потрошњу енергије. Препоручује се да чешће отварате прозор, али у краћим интервалима како би свеж ваздух ушао у собу. У том случају топлота не стигне да потпуно "побегне" из собе и неће бити потребе да се преко тога догревате.

Каду замените тушем

За једно купање у кади се потроши воде као и за 3 туширања. Када посматрамо само туширање, и ту треба урадити неке корекције. Време туширања скратите на испод пет минута и тиме ћете потрошити упола мање струје и воде него обично, а камоли у поређењу са купањем у кади.

БОНУС ВИДЕО:

Тамара Бакић: Манекенка која је обележила једну еру

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (1)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: Погођен у уво и крвав одведен са бине - ФБИ идентификовао нападача