МИНИСТАР СЕ ОБРАТИО ПРИСУТНИМА: Мали на конференцији "Девето пролазно време: Имуни одговор економије", у организацији AmCham

Novosti online

16. 12. 2021. у 13:56

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је задовољан резултатима постигнутим ове године, јер смо упркос пандемији вируса корона, која је присутна у целом свету и која је ослабила јаче економије од наше, успели да очувамо макроекономску стабилност, да сачувамо ниво привредне активности и да напредујемо на свим пољима.

МИНИСТАР СЕ ОБРАТИО ПРИСУТНИМА: Мали на конференцији Девето пролазно време: Имуни одговор економије, у организацији AmCham

Фото: Танјуг

Мали је, у уводном обраћању на конференцији „Девето пролазно време: Имуни одговор економије“, у организацији Америчке привредне коморе (AmCham), нагласио да на крају ове године очекује привредни раст од 7,3 или 7,4 одсто, а следеће од 4,5 до 5 процената.

- Уколико погледамо кумулативну стопу раста БДП-а, ове и прошле године, Србија ће бити најуспешнија у Европи, одмах иза Ирске, која је седиште највећих мултинационалних компанија. Ми смо у доба највеће економске кризе и изазова због пандемије успели да кумулативно остваримо највећу стопу раста, али то значи да треба да идемо даље, још брже и ефикасније, како бисмо што пре подигли животни стандард и приближили га стандарду становника Европске уније - навео је Мали.

Фото: Танјуг

Министар је рекао и да је сачувана стабилност јавних финансија.

- Удео јавног дуга ће на крају године износити 58,2 одсто, што је испод нивоа од 60 процента колико прописује Мастрихт. С друге стране Србија је у потпуности ликвидна, све своје обавезе регулише у дан и у динар. Јутрос када сам проверавао, имали смо 310 милијарди динара на рачуну, и то је резултат одговорне економске политике коју водимо - рекао је он.

Напоменуо је да се буџетом за следећу годину наставља исти тренд као и ове године - улагање у потрошњу и капитална улагања.

Фото: Танјуг

- Као што знате, од 1. јануара повећавамо плате у јавном сектору, пензије и минималну зараду. У децембру очекујемо да ће просечна зарада бити око 600 евра. Са даљим повећањима подржавамо и подижемо ниво потрошње. Такође, буџетом за следећу годину за капиталне инвестиције планирали смо 486 милијарди динара. Дакле, настављамо са изградњом ауто-путева, улагањима у здравство, екологију, у све што доприноси расту БДП-а, чини нашу земљу атрактивнијом и бољом за пословање - навео је Мали.

Подсетио је да ће од 1. маја 2022. године почети да се примењује нови систем е-фискализације, који има шири обухват обвезника и који ће омогућити бољу контролу.

- Идемо у корак са временом и примењујемо нову технологију која омогућава ефикаснију контролу. Важна је и друга иницијатива, која је била један од захтева привреде, а односи се на убрзавање поврата ПДВ-а. Уводимо нови систем е-фактура, који значи да уколико се улазна и излазна фактура упаре, поврат може бити реализован у једном дану. Дакле, то решавамо системски и додатно доприносимо борби против сиве економије - рекао је Мали.

Министар финансија је истакао да је отварање Кластера 4, који обухвата зелену агенду и одрживу повезаност, и обједињује поглавља о транспорту, енергетици, трансевропској мрежи, заштити животне средине, још једна потврда одличних резултата које постижемо. Како је објаснио, то значи да Србија има 22 отворена поглавља од укупно 35 у преговорима са Европском унијом.

Фото: Танјуг

Рекао је да је за Србију као регионалног лидера веома важна сарадња са суседима, посебно иницијатива „Отворени Балкан“, која се тренутно реализује са Албанијом и Северном Македонијом.

- У понедељак и уторак идемо на самит у Тирани, где ћемо потписати низ важних докумената који треба да допринесу уклањању баријера које нас успоравају да се развијамо и напредујемо. Циљ је да убрзамо проток људи, робе, да нема чекања камиона на граници, да међусобно признајемо важне сертификате, да се решимо свега што успорава увозно извозне активности. Све то радимо да бисмо убрзали стопе раста економије, развој наше земље - навео је Мали.

Министар се осврнуо и на кредитни рејтинг, с обзиром да је агенција „Standard and Poor’s“ недавно поправила изгледе Србије за даље повећање кредитног рејтинга.

Фото: Танјуг

- Ми смо на корак од добијања инвестиционог кредитног рејтинга, први пут у историји. Требало би да две од три рејтинг агенције то потврде. Уколико наставимо напредак, очекујемо да ћемо добити кредитни рејтинг у наредних 12 месеци. То много значи привреди, јер су нижи трошкови финансирања, а ми улазимо међу најстабилније земље. Успели бисмо да није било вируса корона још прошле године. Али, настављамо да се боримо и то ће бити највећа потврда одговорне економске политике коју водимо - рекао је он.

Мали је поручио учесницима конференције да су предлози и сугестије привреде за унапређење пословног амбијента увек добродошли, како би наша земља још више напредовала.

Председник Америчке привредне коморе Зоран Петровић похвалио је одличне економске резултате и  нагласио да је Србија још у првом кварталу успела да надокнади оно што је изгубљено у 2020. години, због нестабилности коју је изазвала пандемија. Рекао је да ће Србија постати још атрактивнија дестинација за инвеститоре, по добијању кредитног рејтинга.

Фото: Танјуг

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри подсетио је да се ове године обележава 140 година дипломатских односа Републике Србије и САД и оценио да су односи бољи него претходних година, као и да стално напредују.

Рекао је да је главни катализатор бољих односа динамичан развој српске привреде, која се показала као једна од најжилавијих, и напоменуо да је потребно још више напредовати, посебно по питању сузбијања сиве економије, омогућавања фер утакмице јавних набавки, гарантовања ИТ сигурност, као и веће ефикасност правосуђа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)