ТЕ "МОРАВА" ПРЕЛАЗИ НА ГАС: Повлачи се из производње струје из угља

Novosti online

11. 12. 2021. у 13:04

МЕЂУНАРОДНИМ уговором о Енергетској заједници и стратешким документима Србије предвиђена је декарбонизација производње електричне енергије.

ТЕ МОРАВА ПРЕЛАЗИ НА ГАС: Повлачи се из производње струје из угља

Фото ЕПС

"Електропривреда Србије" у складу са овим прописима планира да до 2023. године повуче поједине термоелектране из процеса производње и замени их постројењима на гас.

Термоелектране "Морава" и "Колубара А" су прве које ће захватити процес декарбонизације. Како наводе из ЕПС-а, уместо производње струје из угља, гас представља најбоље, за сада прелазно, алтернативно решење. Стара инфраструктура може ефикасно да се искористи, а нови погони обезбеђују приближно исту производну снагу.

За ову сврху ЕПС је расписао тендер за услугу израде Генералног пројекта са претходном студијом оправданости и идејног решења гасне електране "Морава".

Како се наводи у техничкој документацији, циљ израде документације је дефинисање техничко-технолошког решења за инсталирање новог гасно-парног котла, избор оптималног решења, дефинисање плана изградње и одређивање трошкова, преноси Екапија.

Нови блок на гас имаће производну снагу од 120 мегавата.

Уз израду техничке документације предвиђена је и израда претходне студије изводљивости која треба да пружи комплетну анализу микролокације, све урбанистичке аспекте и уклапање новог погона у производни систем.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: ПРВИ СНЕГ ОВЕ ЗИМЕ: Пахулје падају цело јутро, забелела се околина Београда

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (2)

НАТО У СТРАХУ: Столтенберг открио шта Путин жели у Украјини