ТЕ "МОРАВА" ПРЕЛАЗИ НА ГАС: Повлачи се из производње струје из угља

Novosti online

11. 12. 2021. у 13:04

МЕЂУНАРОДНИМ уговором о Енергетској заједници и стратешким документима Србије предвиђена је декарбонизација производње електричне енергије.

ТЕ МОРАВА ПРЕЛАЗИ НА ГАС: Повлачи се из производње струје из угља

Фото ЕПС

"Електропривреда Србије" у складу са овим прописима планира да до 2023. године повуче поједине термоелектране из процеса производње и замени их постројењима на гас.

Термоелектране "Морава" и "Колубара А" су прве које ће захватити процес декарбонизације. Како наводе из ЕПС-а, уместо производње струје из угља, гас представља најбоље, за сада прелазно, алтернативно решење. Стара инфраструктура може ефикасно да се искористи, а нови погони обезбеђују приближно исту производну снагу.

За ову сврху ЕПС је расписао тендер за услугу израде Генералног пројекта са претходном студијом оправданости и идејног решења гасне електране "Морава".

Како се наводи у техничкој документацији, циљ израде документације је дефинисање техничко-технолошког решења за инсталирање новог гасно-парног котла, избор оптималног решења, дефинисање плана изградње и одређивање трошкова, преноси Екапија.

Нови блок на гас имаће производну снагу од 120 мегавата.

Уз израду техничке документације предвиђена је и израда претходне студије изводљивости која треба да пружи комплетну анализу микролокације, све урбанистичке аспекте и уклапање новог погона у производни систем.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: ПРВИ СНЕГ ОВЕ ЗИМЕ: Пахулје падају цело јутро, забелела се околина Београда

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за Новости: Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ЗАШТО БЕБЕ НЕ ТРЕБА ЉУБИТИ? Др Милићевић за "Новости": Како да дете заштитите од болести која се вратила на велика врата (ВИДЕО)

ПЕДИЈАТАР др Саша Милићевић рекао је за "Новости" да неће свака беба оболела од великог кашља завршити на болничком лечењу. Како се бебе лече? Која се терапија примењује? Колико траје вакцинални имунитет? Само су нека од питања које смо поставили педијатру др Милићевићу у првој епизоди подкаста "Није само наслов ".

06. 02. 2024. у 15:17

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА НОВОСТИ: Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ОТКРИВА ЗА "НОВОСТИ": Како до образаца захтева за обелеле од ретких болести? (ВИДЕО)

МИНИСТАРКА за бригу о породици и демографију, Дарија Кисић била је гост редакције "Новости" у подкасту "Није само наслов" о чему је говорила о актуленим темама, у првом реду о уредби која је донесена на захтев председника Србије, Александра Вучића о помоћи при лечењу оболелих од ретких болести.

16. 02. 2024. у 14:45

СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ Мирјана изнела све детаље, тврди да је стављена тачка на певачеве празне манипулације

"СУД ОДЛУЧИО - МИРОСЛАВ ЈЕ ДЕВИНОВ ОТАЦ" Мирјана изнела све детаље, тврди да је "стављена тачка на певачеве празне манипулације"

МИРЈАНА Антоновић годинама се провлачила по судовима са певачем Мирославом Илићем око доказивања очинства над сином Девином.

22. 02. 2024. у 12:27

Коментари (2)

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда