ВЕЋ ПОТПИСАНО ДЕСЕТ УГОВОРА: Кроз наш павиљон на "Експо Дубаи 2020" прошло више од 370.000 посетилаца

Б. Ца.

08. 12. 2021. у 09:47

ПАВИЉОН Србије на Светској изложби "ЕКСПО 2020 Дубаи", за два месеца посетило је више од 370.000 посетилаца из целог света. Како организатори кажу, резултати наступа Србије на Светској изложби премашили су очекивања. Према незваничним подацима наш павиљон спада у један у најпосећенијих, скоро раме уз раме са најразвијенијим земљама.

ВЕЋ ПОТПИСАНО ДЕСЕТ УГОВОРА: Кроз наш павиљон на Експо Дубаи 2020 прошло више од 370.000 посетилаца

Фото промо

У оквиру организованог пословног програма, који реализује Влада Србије у сарадњи са Привредном комором и Развојном агенцијом Србије, до сада су се у Дубаију представиле 194 компаније и готово 500 привредника из Србије, који су остварили више од 3.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима из иностранства. Започети су многи послови, реализовано је више од 10 сигурних уговора у прве три тематске седмице и отворене многобројне прилике.

- Дубаи је током ових шест месеци центар света, па је важно да искористимо ову прилику, да на најбољи начин представимо економске, технолошке, иновационе, инвестиционе и туристичке потенцијале - каже Ана Илић, вишa саветницa председнице Владе РС за креативне индустрије и туризам и заменицa генералне комесарке Србије за "ЕКСПО 2020 Дубаи". - За свега два месеца успели смо да разбијемо мит да једна мала држава попут Србије, не може да парира великим земљама.

Марко Селаковић, руководилац канцеларије Привредне коморе Србије у Дубаију и бизнис директор "Експо Србија", каже да је први пут на светским изложбама наша земља направила свој посебан бизнис хаб, који послује као друга кућа српске привреде током свих шест месеци трајања сајма.

- Планирано је организовање тематских инвестиционих конференција, посвећених одређеним секторима који имају велики потенцијал за нове инвестиције - каже Селаковић. - Конференција о тржишту некретнина у Србији је одржана, а следе о здравственом, велнес и бањском туризму, прехрамбеној индустрији, пољопривреди и ИЦТ технологијама, као и води и обновљивим изворима енергије.

Од 9. до 15. јануара почиње тематска недеља посвећена туризму, за коју влада највеће интересовање, а пријавило се око 100 наших компанија. У специјализованој продавници на српском Павиљону је представљено више од 25 различитих произвођача хране, чоколаде, сувенира са више од 250 различитих производа. Креиран је и посебан програм сувенира специфично за ЕКСПО са брендом "Србија ствара идеје".

НАЈБОЉИ СТАРТАП

Србија је на "ЕКСПО Дубаи" представила и своје најуспешније технолошке компаније у стартапе на "Гитексу", једном од највећих технолошких догађаја на свету. Управо је наш стартап Joberty tecnologies проглашен за најбољи у категорији више од 750 стартапа из целог света.

У ИШЧЕКИВАЊУ ВИРТУЕЛНОГ ПРЕТКА

ПОКАЗАЋЕМО свету револуционарни пројекат, који је резултат сарадње наше научнице Софије Стефановић и домаће гејминг компаније светског ранга - каже Ана Илић. - Уз помоћ врхунске метахјуман технологије, "оживећемо" у виртуелном свету човека који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру, а моћи ћемо са њим чак и да комуницирамо. О овом пројекту већ пишу светски медији. Кроз богат музички програм, представили су се бројни уметници из Србије, а у наредном периоду очекују се низ креативних промоција Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије