ГАС СТИЖЕ И НА ЗЛАТИБОР: Посланици одлучују о позајмици од 40 милиона евра за реализацију важног пројекта

Е. Б. ТАЛИЈАН

07. 12. 2021. у 09:11

ГАСИФИКАЦИЈА Златиборског округа је први у низу пројеката који су предвиђени у оквиру ширења мреже у Србији. Држава за то даје гаранције да се јавно предузеће "Србијагас" задужи за износ од 40 милиона евра код две пословне банке. Планирана је изградња разводних гасовода за Прибој, Нову Варош, Пријепоље, Сјеницу и Рутошу.

ГАС СТИЖЕ И НА ЗЛАТИБОР: Посланици одлучују о позајмици од 40 милиона евра за реализацију важног пројекта

Фото Танјуг

Ово је предвиђено предлогом закона који ће се данас наћи пред посланицима. Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истиче да би радови на гасоводу ка Пријепољу могли да почну почетком марта.

- Већ спроводимо одређене активности у вези са пројектом како бисмо скратили рокове, дефинише се траса, припрема се експропријација, испитује се земљиште - објашњава Бајатовић за "Новости". - Наручили смо цеви зато што очекујемо раст цена челика.

Он истиче да је гасификација значајна, јер ће омогућити потрошачима да користе еколошки прихватљивији енергент и обезбедити услове за развој привреде.

- Немогуће је данас добити инвеститоре а да нисте решили гас - каже Бајатовић. - Осим струје и путева, то је прво што траже. На овај начин се и грађанима омогућава бољи стандард.

У предлогу закона се наводи да су планиране трасе два независна гасовода. Први почиње прикључком на главну мерно-регулациону станицу "Рудине" на Златибору и снабдева Рутоши, Прибој, Нову Варош и Пријепоље. Други иде од прикључка у главном разводном чвору "Глоговник", који је део гасовода Александровац - Копаоник - Нови Пазар - Тутин, и снабдева станицу "Сјеница". Ширење мреже ће омогућити, како се истиче, коришћење плавог енергента као јефтиног и еколошки прихватљивог горива, којим ће се у знатној мери растеретити електроенергетски систем. Наводи се да ће гасификација створити услове за изградњу дистрибутивних гасовода у свим насељима овог округа и повезивање индустријских, комуналних и индивидуалних потрошача на систем.

Подсетимо, усред енергетске кризе, Србија је обезбедила стабилно снабдевање гасом по најповољнијој цени у наредних шест месеци, а најављено је да ће и након тога нови дугорочни уговор имати сличне елементе.

ЗА РАЗВОЈ НЕДОСТАЈЕ ПЛАВИ ЕНЕРГЕНТ

У ПРЕДЛОГУ закона се оцењује да овај округ има велики потенцијал за повећање привредне активности, али да му недостаје природни гас као енергент.

- Привреда Златиборског округа једана је од ретких која бележи суфицит у трговинској размени, али је потребно даље радити на постизању њене ефикасности и конкурентности, унапређењу туризма, као и привлачењу нових инвестиција, за шта је неопходно да се настави гасификација - наводи се у документу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)