СКОК ЦЕНА СТАНОВА ДО 30 ОДСТО: Чак 80 одсто станова се купује готовином

Б. Ца.

01. 12. 2021. у 15:49

ТРЖИШТЕ некретнина у Србији и Југоисточној Европи није погођено пандемијом. Комерцијални закупи су остали стабилни, а цене станова су порасле за чак 20 до 30 одсто.

СКОК ЦЕНА СТАНОВА ДО 30 ОДСТО:  Чак 80 одсто станова се купује готовином

Квадратни метар некретнине у првој зони 2020. продавао се за око 200.000 динара, Фото Н. Скендерија

Процењује се да ће у наредних пет година стагнирати. Климатске промене намећу нове изазове за сектор некретнина и шансу да се истакну испред конкуренције.

Ово су само неки од закључака учесника међународне конференције о некретнинама у Југоисточној Европи "Балкан Проперти Форум 2021", коју су по трећи пут у Београду организовали Проперти Форум и Краљевски институт овлашћених проценитеља.

Према речима председнице Националног удружења проценитеља Србије Данијеле Илић чак 80 одсто станова се купује готовином, тако да ће цену сигурно диктирати инфлација, пораст цене градње, грађевинског материјала и недостатак радне снаге на градилиштима.

Форум је посебну пажњу посветио утицају климатских променама на тржиште некретнина Југоисточне Европе у 2022. године и изазовима које доноси спровођене Зелене агенде ЕУ. Тржиште некретнина ће много више ценити зграде отпорне на топлоту и водоефикасне, као и "хладна" насеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)