МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Кнић добија модерну канализацију и постројења за прераду отпадних вода

Новости онлајн

26. 11. 2021. у 13:20

МИНИСТАР грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је са Срећком Илићем, председником општине Кнић, присуствовао отварању радова на изградњи 35 километара нове канализационе мреже у овој општини, која ће добити и пет нових постројења за прераду отпадних вода.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Кнић добија модерну канализацију и постројења за прераду отпадних вода

Фото: Новости

- Настављамо велике инвестиције у комуналну инфраструктуру и еколошке пројекте. Изградићемо 35 километара канализационе инфраструктуре у општини Кнић која у овом тренутку има свега 1500 метара канализационе мреже. И поред тога што има једно од најлепших језера у Србији, ова општина нема ниједно постројење за прераду отпадних вода. Овај пројекат ће реално допринети повећању квалитета живота људи. Први пут након педесет година покрећемо један овакав пројекат, а ми данас имамо у Београду педесет згубидана који протестују и залажу се за неке апстрактне појмове, а ми улажемо стотине милиона евра како бисмо нашу природу и наше реке оставили чисте - рекао је министар Момировић. Он је нагласио да је пројекат "Чиста Србија" покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића.   

- Ми морамо да спроведемо ове пројекте и изградимо постројења за прераду отпадних вода у Книћу и у 80 одсто локалних самоуправа у Србији у наредних четири или пет година. То није политичка прича, ту нема места за политиканство – ми морамо да очистимо нашу земљу за нашу децу - нагласио је министар Момировић.   

Председник општине Кнић Срећко Илић је нагласио да је ово историјски тренутак за ову општину, јер је потписан највећи уговор за инвестирање у инфраструктуру у њеној историји.   

- На територији општине Кнић се налази Гружанско језеро, као највеће језеро у централном делу Србије оно снабдева град Крагујевац и околину пијаћом водом. Парадокс је да у сливном подручју језера није постојао ниједан систем за пречишћавање отпадних вода и кроз ову инвестицију и пројекат ћемо заштити Гружанско језеро - рекао је Илић.   

Поводом Дана општине Кнић на свечаној седници Скупштине општине у Дому културе, министру Томиславу Момировићу уручено је признање општине Кнић које је добило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за допринос развоју ове општине кроз пројекат "Чиста Србија". У оквиру овог пројекта биће изграђено 35 километара канализационе мреже и пет постројења за прераду отпадних вода која ће обухватити 6.950 становника. Укупна вредност пројекта у општини  Кнић је 16.332.074 евра, а комуналну инфраструктуру ће градити кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC). 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно