МИНИСТАР МАЛИ: Нема јавних предузећа која представљају фискални ризик

Танјуг

22. 11. 2021. у 13:24

У СРБИЈИ нема јавних предузећа која представљају фискални ризик, а Министарство финансија из месеца у месец прати њихово пословање и указује на евентуалне ризике који би могли да угрозе њихово пословање, изјавио је данас министар Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ: Нема јавних предузећа која представљају фискални ризик

Фото: Принтскрин

На одбору за финансије у Скупштини Србије, а одговарајући на изјаву председника Фискалног савета Павла Петровића да Србијагас и Ер Србија представљају "фискални ризик за 2022. годину", Мали је рекао да не постоје утемељени подаци да та два предузећа могу да представљају фисклани ризик.


Мали је додао да је Србијагас заједно са ћерком фирмом Трансгас прошле године у буџет Србије уплатила милијарду и 15 милиона динара, а ове године милијарду и 500 милиона динара.

- Нису ми јасни критеријуми на основу чега сте закључили да Србијагас представља фискални ризик. Ми у Србији више немамо јавна предузећа која нам представљају фискални ризик, те године се прошле - рекао је Мали.

Када је реч о Ер Србији, Мали је навео да је након истека петогодишњег плана, 2019. године, то предузеће остварило добит на основу пословног резултата, без државне помоћи.

Онда је, подсећа, уследила криза изазвана пандемијом ковид-19 и држава је, као и све остале државе у Еворпи и свету, помогла својој авио компанији, а у складу са евопрским правилима.

Мали је казао да је та помоћ била мања у односу на то колико су авио компаније помогле друге државе.

Указао је и да су због пандемије многе авио компаније у свету нестале, додајући да Србија није желела да се догоди то са Ер Србијом.

Министар је подсетио на значај наше авио компаније током пандемије, која је била задужена за транспорт наших грађана и медицинске опреме.

- Наша стратегија и политика јесте да имамо јаког национланог авио превозника и Ер Србија не представља фисклани ризик - одговорио је Мали на изјаву Петровића.

Председник Фискланог савета каже да се у буџету за наредну годину не види колика су предвиђена издвајања за Ер Србију, као што се, наводи, није видело ни буџетом за ову годину.

- Сада је питање да ли је уопште нешто предвиђено и колики је тај износ. Прошле године је Фисклани савет морао да копа да би нашао тај износ - наводи Петровић.

Истакао је да је тачно да Ер Србја није никада добијала државну помоћ, али је мањкове, како каже, надоканђивала задуживањем код Етихад партнерса које је преузимала држава.

Мали је одговоро да се Ер Србија није задуживала, већ да је учествовала у обвезницама.

- Зашто око Ер Србије говорите напамет и остављате такав утисак на грађане као да ми нешто мутимо и скривамо? Сваки динар који је отишао у Ер Србију мора да буде под контролом државне комисије која је под контролом ЕУ, сваки динар који улази у Ер Србју иде сходно документима који су усвојени - рекао је Мали и додао да су сви ти документи и јавни.

Када је реч о Србијагасу, Петровић је додао да је навео "Србијагас као фискални ризик", јер су сада, због енергетске кризе, увозне цене гаса веће, док је држава рекла да неће подизати цене за становништво.

- То рачунски ствара губитак од око, по нашој процени, 100 милиона евра и буџет је то требало да препозна - рекао је Петровић.

Додао је да је најгора варијанта замрзнути цене док спољне цене расту.

Мали је одговорио да држава не може да планира помоћ Србијагасу, јер није у складу са европским законима.

- За Србјагас, извињавам се, али ви сте професор факултета, како можете да напишете како нисмо планирали помоћ Србјагасу, када не може по овим законима. Требало је да напишете ако се промене закони у ЕУ... - одговорио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова