НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Министар открио када ће бити исплаћено 20 евра

Novosti online

15. 11. 2021. у 09:03

ДОДАТНИХ 20 евра помоћи државе ће прво бити уплаћено пензионерима, корисницима социјалне заштите и особама које издржавају казне – 7. децембра, док ће 8. и 9. децембра 20 евра добити остали грађани, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали.

НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Министар открио када ће бити исплаћено 20 евра

Фото: Depositphotos

Напоменуо је да се смиривање инфлације, која је према пројекцијама на горњој граници, очекује у другом кварталу следеће године.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да пријава за додатних 20 евра почиње данас и да ће за ту помоћ моћи да се пријаве сви грађани који се нису пријавили за претходну помоћ, док сви који су добили по 30 евра у мају и новембру не морају да се пријаве.

- Ми смо ову пријаву отворили за оне који су у међувремену постали пунолетни, који су добили држављанство, пребивалиште, који су се предомислили да ипак хоће да добију део помоћи од државе. Ја сам у осам сати добио информацију да се 3.500 грађана пријавило за ову помоћ - казао је Мали.

Фото: РТС принтскрин

Истакао је да ће помоћ прво бити уплаћена пензионерима, корисницима социјалне заштите и особама које издржавају казне - 7. децембра, док ће 8. и 9. децембра 20 евра добити остали грађани.

- Осам милијарди евра смо укупно уложили да помогнемо нашој привреди, да помогнемо грађанима Србије. Свако обећање које смо дали исплатили смо и испунили смо и у дан и у динар. Зато имамо планирану и пројектовану стопу раста од преко седам одсто за ову годину, а с друге стране смо сачували макроекономску стабилност - навео је Мали.

Додао је да ће удео јавног дуга Србије у бруто друштвеном производу бити 58,2 одсто, што је, како је навео, испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.

- У доба кризе држава се показала, реаговала, показала да је озбиљна, да је стабилна и ми смо нашу привреду спасли - рекао је Синиша Мали и додао да је макроекономска стабилност највећа помоћ привреди.

"Очекујемо смиривање на пољу инфлације"

На питање да ли га брине инфлација, која ће, према пројекцијама, бити на горњој граници од четири одсто, Мали је истакао да ММФ и друге институције кажу да ће се инфлација смирити у другом кварталу следеће године.

- То је инфлација која је подстакнута понудом, увезена је споља због цене енергената, због свих прекида у ланцима снабдевања који су изазвани ковидом 19. Дакле, ми очекујемо смиривање на том пољу - навео је Мали.

Говорећи о конкретним пакетима помоћи грађанима, Мали је навео да их у овом тренутку нема, али да није рекао да их неће бити.

- Пратимо ситуацију, гледамо шта се дешава када је ковид у питању, када је, поготову, енергетска криза у питању и оно што је за мене најважније, за буџет за наредну годину, ви имате у том буџету повећање плата у јавном сектору за 7,3 одсто, седам одсто за све запослене, осам одсто за оне који су у војсци - рекао је Мали.

Подсетио је и на повећање пензија по швајцарској формули за 5,5 одсто, као и на то да ће пензионерима бити исплаћено додатних 20.000 динара, чиме ће повећање износити 11,2 одсто.

- Имамо и повећање минималне зараде од 9,4 одсто. Минимална зарада од 1. јануара иде на преко 35.000 динара, 300 евра, тако да са те стране то је подршка грађанима и животном стандарду грађана - казао је Мали.

"Више од 480 милијарди динара у буџету за ауто-путеве, болнице и школе" 

Мали је навео да је буџетом предвиђено више од 480 милијарди динара за капитална улагања - за ауто-путеве, улагање у болнице и школе.

- То је наша подршка привреди у смислу подстицаја развоја који ми као држава дајемо и то се показало као најважнија и успешна политика с обзиром на то да очекујемо ове године раст од преко седам одсто нашег БДП-а - рекао је Мали.

Говорећи о расту за идућу годину, Мали је рекао да су предвидели 4,5 одсто, али је напоменуо да су увек конзервативни када су те процене у питању.

- За ову годину смо пројектовали шест одсто, биће преко седам. Европска комисија је подигла своје прогнозе да ћемо уместо 5,3 расти 6,7. То су потврдили и ММФ и Светска банка. Дакле, Србија побеђује у економији, Србија остварује никада више стопе раста упркос великој глобалној кризи изазваној ковидом 19, што показује и озбиљност, али на крају крајева и правичност наше економске политике - истакао је министар финансија Синиша Мали. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар