ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: РГЗ увео аутоматизован систем евидентирања захтева, ево како можете да проверите статус предмета

Б. Ца.

29. 10. 2021. у 15:46

РЕПУБЛИЧКИ геодетски завод је у оквиру имплементације новог информационог система Катастра непокретности увео аутоматизован систем евидентирања захтева.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: РГЗ увео аутоматизован систем евидентирања захтева, ево како можете да проверите статус предмета

Фото М. Лабудовић

То ће, кажу, отклонити велики део досадашњих неправилности и грешака као последицу људског фактора чиме је сигурност грађана у управљању непокретностима подигнут на знатно виши ниво.

Препоручују грађанима и свим корисницима услуга јавних бележника, судова, геодетских организација и других професионалних корисника РГЗ-а, да инсистирају на добијању овог броја који се у секунди аутоматски генерише јер представља једини доказ и правну сигурност да је поступак утврђивања права завршен, а поступак евидентирања у катастру непокретности започет.

Уз помоћ овог броја, грађани ће моћи да прате статус предмета, преузимање решења на електронској огласној табли и друго. Уколико из било ког разлога од стране обвезника доставе и професионалних корисника у Републички геодетски завод не стигну комплетне информације које се односе на предметну непокретност, систем ће аутоматски вратити пакет као непотпун чиме се грађани и привреда штите од злоупотреба, неправилности и грешака.

- Разлог увођења оваквог система је чињеница да је досадашњи начин евидентирања захтева од стране јавних бележника, судова, геодетских организација и других професионалних корисника РГЗ-а, доводио до тога да неопходни подаци који једнозначно идентификују предметну непокретност као што су број катастарске парцеле, број објеката или број дела објекта као и катастарске општине, понекад били изостављени што је доводило до грешака и угрожавања правне сигурности грађана, али и успоравања процеса уписа у катастар непокретности - кажу из Катастра.

- Због тога су трпели и грађани и привреда, али и сам РГЗ који је те елементе морао поново ручно да уноси у систем што је подразумевало додатни посао и време за запослене и могућност појаве грешака.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз