МИНИСТАР МАЛИ: 1. новембра почиње исплата 30 евра свим грађанима

Novosti online

11. 10. 2021. у 08:23 >> 08:41

МИНИСТАР финансија Синиша Мали најавио је да ће 1. новембра пoчети исплата 30 евра свим пунолетеним грађанима који су се за ту помоћ пријавили још у априлу месецу.

МИНИСТАР МАЛИ: 1. новембра почиње исплата 30 евра свим грађанима

Фото: Принтскрин / mali_sinisa

- То је оних 30+30 евра за које су се људи већ пријавили. Отварамо 15. новембра пријаву за 20 евра, а тај новац ће бити исплаћен у децембру месецу - додао је министар гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи.

Министар Мали је напоменуо да грађани Србије не треба да се пријављују за 30 евра које ће добити у новембру месецу, јер су се за њих пријављивали у мају, када им је, такође уплаћено по 30 евра.

- Оно што је председник Александар Вучић и обећао, то се и испуњава. Такође, од 15. новембра почиње пријављивање за додатних 20 евра помоћи, за оне који се нису пријавили за 30+30 евра, а испуњавају потребне услове или који су у међувремену постали пунолетни. Пензионери и сви који су се већ пријавили за 30+30 евра, за додатну помоћ од 20 евра не треба да се пријављују, већ ће им она бити аутоматски исплаћена у децембру месецу - објаснио је он и додао да ће пензионерима почетком следеће године бити исплаћено и додатних 20.000 динара.

Министар финансија је напоменуо да је за три пакета помоћи прошле и ове године држава издвојила око осам милијарди евра, што је помогло да се очувају радна места и производни капацитети.

- Нама је учешће јавног дуга у односу на БДП и даље испод 60 процената, а погледајте друге земље, примера ради Француску, Шпанију, или оне у региону попут Хрватске. Њима је јавни дуг отишао преко 80, чак и преко 100 одсто у односу на БДП. А ми, поред свих улагања, помоћи привреди и грађанима, у овом тренутку градимо седам ауто-путева и брзих саобраћајница, а до краја године се надамо да ће их бити још три. Градимо Моравски коридор, деоницу Пожега – Прељина, Иверак – Лајковац, Ваљево – Лајковац, Рума – Шабац – Лозница, градимо Фрушкогорски коридор, брзу саобраћајницу између Сурчина и Новог Београда и крећемо са радовима на деоници Ниш – Плочник – Мердаре. Такође, очекујемо да крену радови и на Дунавској магистрали и Београд – Зрењанин – Нови Сад. Поред тога, завршавамо и брзу пругу Београд – Нови Сад, која треба да буде завршена до пролећа, када ћемо до Новог Сада из Београда путовати 35 минута у новим, модерним композицијама - објаснио је Мали.

Синиша Мали је подсетио и да у Београду борави више од 100 светских делегација, чиме се обележава шест деценија од прве конференције Покрета несврстаних, што нам пружа нову политичку и економску шансу.

- На нама је да искористимо њихово присуство и да не поентирамо само политички, већ и економски. Треба да покажемо ко је и шта је Србија данас, да видимо како да се економски повежемо са њима, како да се вратимо на стара тржишта - рекао је Мали.

Он је рекао да је током викенда одржано неколико састанака, као и вечера са председником владе Алжира и са председником Гане.

- Разговарали смо о тракторима, возилима, о сарадњи у области пољопривреде, чак и о ИТ сектору, развоју вештачке интелигенције, е-управе, дигитализације. Они долазе спремни знајући да је Србија направила огромне кораке у том погледу, са жељом да са њима поделимо искуства - навео је он.

Додао је и да је са председником Гане било речи о улагањима у финансијско тржиште, о грађевини и другим пројектима што даје шансу нашим фабрикама и произвођачима.

- У протекле две деценије њима се пет пута повећао број становника, а расте им и куповна моћ, па је то шанса за наше произвођаче и трговце. То су наше пријатељске земље, отворене за сарадњу. Ово је потврда напора председника Вучића, да постави Србију као фактор мира и стабилности у региону, али и као земљу која је окренута и ка истоку и ка западу и која је отворена ка свима - објаснио је Мали и истакао да је првенствени интерес добробит грађана наше земље.

Истакао је да је са председником Гане разговарано и о повећању броја стипендија за студенте.

- У овом тренутку имамо око 500 стипендија, што није велики број. Данас у великом броју афричких земаља имате људе који су веома успешни, на високим позицијама, а који говоре српски, јер су овде студирали. Дакле, размишљамо да обновимо оно што је раније прекинуто. Ти људи који буду долазили овде, завршили студије и вратили се у своје земље, наравно да ће имати отворен и другачији однос према нашој земљи. То је дугорочно размишљање и начин за изградњу стабилне позиције озбиљног партнера, какав Србија треба да буде свим тим земљама у свету - рекао је он.

Истакао је да новца има ако се води озбиљна економска политика.

„Када говоримо о расту наше економије, Светска банка прво је пројектовала раст од 3,1 одсто у јануару ове године, потом од 5 процената, а прошле недеље су повећали прогнозу на 6 одсто. Ми кажемо да ће бити најмање 7 одсто, јер је трећи квартал био сјајан. Хоћу да кажем да се наша економија опоравила много брже него што смо мислили, јер држава је на прави начин таргетирала све што је требало да уради“, навео је министар и додао да ће у наредне две недеље бити познато колико ће бити повећање пензија и плата у јавном сектору.  

Мали је подсетио и да ће од 1. јануара бити увећана минимална зарада за 9,4 процента, односно да ће бити већа од 35.000 динара.

- Ако упоредимо са 2011. годином, када је минимална зарада била око 15.700 динара, јасна је разлика. У реалном износу, минимална зарада је повећана дупло. То говори о снази економије, шта привреда може да издржи и колико смо усмерени ка томе да подигнемо животни стандард грађана.

Истакао је да ће Србија имати искоришћеност буџета од око 98 процента, колико је било и прошле године.

- Никада нисмо били ефикаснији у спровођењу. Тим премијерке Ане Брнабић свакодневно прати шта се дешавања и реагује одмах. То се зове брига за економију, брига за народ - напомену је он.

Мали се осврнуо и на почетак разговора са делегацијом Међународног монетарног фонда који ће почети данас и трајати наредне две недеље.

- До детаља прелазимо све што се дешавало током ове године и гледамо план за 2022. годину. Ми за следећу годину предвиђамо мањи дефицит, од три одсто. Дакле, реч је о дефициту који нас враћа у колосеке пре кризе. Такође, планиране су велика издвајања за инвестиције - рекао је он и подсетио да са ММФ-ом немамо финансијски, већ саветодавни аранжман, као и да је то потврда наставка реформи и да сарадња са њима даје резултате.

Мали је подсетио да се у нашој земљи гради велика фабрика за производњу вакцина, једина у региону, а у сарадњи са партнерима из Емирата и компанијом Синофарм из Кине.

- Изградили смо и три нове ковид болнице, које су нам помогле да се на прави начин боримо против пандемије. На време смо реаговали и са набавком респиратора, опреме и лекова, вакцина и свега што је било потребно, чиме такође показујемо нашу економску снагу. Ми смо све то финансирали из буџета, то је новац грађана, који смо уштедели и зарадили. Иначе, није реч о пуњењу вакцина, већ заиста о производњи, која прати развој и на том пољу - навео је он и напоменуо да се сада све више говори о Србији која је променила свој имиџ, о земљи у којој се развија ИТ сектор, вештачка интелигенција, земљи где се граде најмодерније фабрике, о земљи која сада побеђује у свим тим областима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

НАТАША ДНК ДУГУЈЕ 700.000: Не исплаћује зараде радницима - шта је поручила о проблему