ПАПЦИ ИДУ ПУТ ВИЈЕТНАМА: Далека тржишта добра шанса за оно месо које западне земље не користе

Ј. Субин

11. 10. 2021. у 12:16

И ДОК српски сточари и узгајивачи товљеника очекују да на пролеће следеће године и званично почне извоз свињског меса у ЕУ, надлежни у нашој земљи покушавају да отворе тржишта и за оне делове који остају и бацају се - уши, папке и репове.

ПАПЦИ ИДУ ПУТ ВИЈЕТНАМА: Далека тржишта добра шанса за оно месо које западне земље не користе

Фото Shutterstock

Једна од могућих дестинација за ове делове свиња могао би да буде Вијетнам. Земља, која у својој исхрани, готово свакодневно користи папке, уши и репове.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић истиче да ми ретко употребљавамо свињске ногице и репове. Због тога треба тражити нова тржишта, јер ће и то покренути нашу примарну производњу, која је у негативном билансу последњих десет година.

- Зашто не бисмо искористили нешто што бацамо - каже Будимовић. - Паралелно са тим, међутим, треба одржавати и оне високо вредне производе, као што су кулен, сремска кобасица, ловачка... Све врсте које су ферментисане. То би требало да извозимо у ЕУ, јер са месом у Европи нећемо бити конкурентни. Док Вијетнам и Јужна Кореја користе доста свињетине. Наш циљ и задатак ће бити да се побољшавају производња, квалитет, продуктивност. Треба све то усталити и дефинисати цену товљеника, како би сточари лакше ушли у тов. Када се буде повећала производња у примарном сектору, имаће шта да ради и прерађивачи.

Према речима Будимовића, делове трупа које ми не користимо засигурно можемо да извозимо на исток. Употреба тих делова није део пословног опредељења у Србији јер ми само зими правимо пихтије и нешто више једемо те ногице, уши или репове. Људи у Вијетнаму и Кини то малтене једу свакодневно.

- Чека се само да буду усклађени сертификати са Управом за ветерину, па ће већ и привредници лакше да се снађу шта и коме могу да продају - истакао је Будимовић.

ЗАРАДА

СРБИЈА је у првој половини 2021. извезла свињско месо које је вредело 18 милиона евра. Лане је вредност извоза пољопривредне и прехрамбене производње била 4,2 милијарде долара. Увоз је ове године смањен за око 30 одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ОВО НИЈЕ ЛЕТОВАЛИШТЕ НЕГО РАЈ НА ЗЕМЉИ! Одлично је за породицу, а за децу је смештај гратис