ПАПЦИ ИДУ ПУТ ВИЈЕТНАМА: Далека тржишта добра шанса за оно месо које западне земље не користе

Ј. Субин

11. 10. 2021. у 12:16

И ДОК српски сточари и узгајивачи товљеника очекују да на пролеће следеће године и званично почне извоз свињског меса у ЕУ, надлежни у нашој земљи покушавају да отворе тржишта и за оне делове који остају и бацају се - уши, папке и репове.

ПАПЦИ ИДУ ПУТ ВИЈЕТНАМА: Далека тржишта добра шанса за оно месо које западне земље не користе

Фото Shutterstock

Једна од могућих дестинација за ове делове свиња могао би да буде Вијетнам. Земља, која у својој исхрани, готово свакодневно користи папке, уши и репове.

Секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић истиче да ми ретко употребљавамо свињске ногице и репове. Због тога треба тражити нова тржишта, јер ће и то покренути нашу примарну производњу, која је у негативном билансу последњих десет година.

- Зашто не бисмо искористили нешто што бацамо - каже Будимовић. - Паралелно са тим, међутим, треба одржавати и оне високо вредне производе, као што су кулен, сремска кобасица, ловачка... Све врсте које су ферментисане. То би требало да извозимо у ЕУ, јер са месом у Европи нећемо бити конкурентни. Док Вијетнам и Јужна Кореја користе доста свињетине. Наш циљ и задатак ће бити да се побољшавају производња, квалитет, продуктивност. Треба све то усталити и дефинисати цену товљеника, како би сточари лакше ушли у тов. Када се буде повећала производња у примарном сектору, имаће шта да ради и прерађивачи.

Према речима Будимовића, делове трупа које ми не користимо засигурно можемо да извозимо на исток. Употреба тих делова није део пословног опредељења у Србији јер ми само зими правимо пихтије и нешто више једемо те ногице, уши или репове. Људи у Вијетнаму и Кини то малтене једу свакодневно.

- Чека се само да буду усклађени сертификати са Управом за ветерину, па ће већ и привредници лакше да се снађу шта и коме могу да продају - истакао је Будимовић.

ЗАРАДА

СРБИЈА је у првој половини 2021. извезла свињско месо које је вредело 18 милиона евра. Лане је вредност извоза пољопривредне и прехрамбене производње била 4,2 милијарде долара. Увоз је ове године смањен за око 30 одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ЗАПАД У ШОКУ! Владимир Путин слави, ово је чекао од 2022!