ЈЕФТИНИЈИ СТАНОВИ? Кад ће цене квадрата у Србији почети да падају

Novosti online

08. 10. 2021. у 00:53

ЦЕНЕ некретнина су наставиле да расту и у септембру ове године, што потврђују подаци са сајта некретнине.рс.

ЈЕФТИНИЈИ СТАНОВИ? Кад ће цене квадрата у Србији почети да падају

Фото Танјуг

Прошлог месеца тренд јесте кренуо у супротном правцу, а сада по појединим градовима поново имамо месечни раст цене квадрата од чак шест процената.

У септембру, суочени са просечним ценама квадрата тог месеца, видимо да се тренд раста цена наставио, и то највише у Новом Саду, где је цена квадрата расла и округло 6 одсто. Сличан раст је бележен и у многим другим градовима, што значи да је на 1.000 евра поскупљење само за месец дана износило 60 евра.

ПОСКУПЉЕЊЕ НА ПАЛИЛУЛИ, ВОЖДОВЦУ, ПАД НА МИРИЈЕВУ

Престоница је и даље неприкосновени шампион по висини цене квадрата. У септембру је просечна цена квадрата у центру града расла 0,96 одсто, и износила је 2.619 евра. На другом месту по висини цена квадрата је Врачар, где су цене квадрата у септембру расле 0,88 одсто, што је попело просечну цену квадрата на 2.411 евра по метру квадратном.

Просечна цена квадрата на Палилули је у септембру износила округло 2.000 евра, што значи да је расла за 2,2 одсто у септембру. Иза Палилуле је Вождовац, где је просечна цена квадрата расла 0,53 одсто и она је у септембру износила 1.897 евра.

У престоници две општине, у којима некретнине.рс прати просечне цене квадрата, забележиле су пад. На Новом Београду просечна цена квадрата је пала за 0,1 одсто и у септембру је била 1.966 евра. На Миријеву је цена квадрата пала на 1.252 евра, тј. пала је за 1,34 одсто.

НОВИ САД

Најскупљи квадрати у септембру су били у центру Новог Сада - 1.756 евра, што значи да је цена у септембру порасла за 0,53 одсто. По висини просечне цене квадрата на друго место у Новом Саду је избило насеље Грбавица, где је цена расла у септембру чак 6 одсто, и где се просечна цена квадрата у септембру попела на 1.750 евра.

Пад цена у септембру је забележен у Новом Насељу (1,94 одсто), где је просечна цена била 1.414 евра, и Подбари (пад од 0,79 одсто), где је цена у септембру пала на 1.635 евра.

НИШ

У Нишу, потребно је истаћи, није забележен пад просечне цене квадрата. Највећи раст је забележен у насељу Дурлан, од 5,49 одсто, што је попело просечну цену на 980 евра по квадрату. У насељу Пантелеј цене су у септембру расле 1,9 одсто, на 1.019 евра.

На трећем месту по стопи раста у Нишу у септембру је насеље Палилула, где су цене квадрата расле за 0,76 одсто и попеле просечну цену квадрата на 1.060 евра.

У центру Ниша, на Булевару Немањића, просечна цена квадрата у септембру је остала иста 1.443 евра.

У ПАНЧЕВУ РАСТ ВЕЋИ ОД 4 ОДСТО

У Крагујевцу цена квадрата је расла 2,22 одсто, и просечна цена квадрата у овом граду у септембру је била 828 евра.

У Панчеву просечна цена квадрата у септембру је износила 1.013 евра, што значи да је у односу на месец раније увећана за чак 4,22 одсто.

КАДА ЋЕ ПАД ЦЕНА?

Како је за „Блиц Бизнис“ рекао Горан Родић из Грађевинске коморе Србије, само у случају да понуда буде већа од тражње, и то у већим градовима, можемо да очекујемо значајан пад цена некретнина.

-Такође, оног тренутка када грађани престану да купују станове за кеш, када престане та линија финансирања, можемо да очекујемо да ће цене пасти - каже Родић.

Према подацима, чак 80 одсто купљених станова у овој години је управо купљено са кешом.

-Још један фактор, који је пресудан за појефтињење, јесу цене грађевинског материјала, и оног тренутка када он престане да поскупљује можемо да очекујемо да ће раст цена квадрата стати - наставља Родић.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара