ЗЕЈТИН ЋЕ ТЕК ДА ПОСКУПИ: Откупна цена сунцокрета 56 одсто виша у односу на прошлу годину, готово извесно поскупљење уља

Ј. Субин

31. 08. 2021. у 10:00

СУНЦОКРЕТ ових дана продају по рекордним ценама - од 470 до 473 евра по тони! То је за 56 одсто више у односу на прошлу годину. Потражња за сунцокретом на Продуктној берзи Нови Сад већа је него што постоји понуда, а поједини трговци траже и 480 евра по тони. То је нешто више од реализоване вредности.

ЗЕЈТИН ЋЕ ТЕК ДА ПОСКУПИ: Откупна цена сунцокрета 56 одсто виша у односу на прошлу годину, готово извесно поскупљење уља

Фото Танјуг

Према речима Милоша Јањића, директора Продуктне берзе Нови Сад, садашњи тренд је да цена сунцокрета расте и не може се много прогнозирати како ће се кретати даље. Свакако, већа је шанса да ће да расте, него да пада.

- Сунцокрета има у понуди и не верујем да ће бити јефтинији - казао нам је Јањић. - Како је сунцокрет основна роба која улази у производњу, реално је да може доћи до поскупљења уља. Цена расте како код нас, тако у региону и свету.

Сунцокретово уље, на тржишту малопродаје у Србији, креће се у распону од 135, колико кошта литар приватних робних марки, до максималних 190 динара за најпознатије брендове.

- По том критеријуму, Србија има конкурентне цене уља у региону, јер се, према нашим анализама, литар сунцокретовог уља у Бугарској, преведено у нашу валуту, креће између 150 и 180, Хрватској 190 и 250, Северној Македонији 210 до 220 динара - изјавио је Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине. - У Мађарској оно кошта од 200 до 250 динара за литар.

Како нам је испричао Кандић, у наредном периоду тржишно ће се формирати цена на основу кретања на светској берзи самог сунцокрета и сировог уља. У том погледу за Србију је посебно референтно кретање у црноморском региону.

- У црноморском региону тренутно се тргује сировим сунцокретовим уљем на нивоу од 1.300 до 1.330 долара по тони, што је повољније у односу на прву половину године када се уље продавало и по 1.600 долара по тони - говори Кандић. - Истичемо да се актуелне трансакције формирају на основу цене сунцокрета старог рода. У том смислу, у овом тренутку је од највећег значаја податак да је тренутна цена сунцокрета новог рода на Продуктној берзи у Новом Саду 55 динара по килограму без ПДВ. Поређења ради, прошле године у септембру, после жетве, сунцокрет се откупљивао за 36 динара без ПДВ.

У ресорном министарству не очекују проблеме у снабдевености тржишта уљем. Очекује се да ћемо после жетве, која је у току, имати сасвим довољно сунцокрета за сопствене потребе, али и извоз.

- Републичка дирекција за робне резерве има довољно уља да интервенише у случају било каквих поремећаја у снабдевености домаћег тржишта - истакао је Кандић.

ПРАТЕ СИТУАЦИЈУ

НАДЛЕЖНИ у Министарству трговине пажљиво прате ситуацију и према потреби, у сагласности са другим државним институцијама предузеће конкретне кораке, у случају нетржишног понашања произвођача и трговаца.

- Евентуалне мере могу пре свега бити усмерене ка додатној либерализацији тржишта уља у Србији, будући да је уљарска индустрија, као стратешка грана, заштићена високим увозним царинама, које за рафинисано уље износе и до 30 одсто, када је у питању увоз из ЕУ - упозорио је Кандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)

ПРЕМИЈЕРКА ФРАНЦУСКЕ ИМА ПЛАН: Ако штедимо, презимићемо без искључења струје