ПОСЛЕ ЗАБРАНЕ СЛАДОЛЕДА И ТУЊЕВИНЕ: Инспекција већ данима проверава сву конзервирану рибу

Ј. Субин

14. 08. 2021. у 09:00

КОНЗЕРВЕ туњевине италијанске компаније "Рио маре", које се продају у Србији - безбедне су за употребу. Ово је потврдио ванредни инспекцијски надзор ветеринарске инспекције.

ПОСЛЕ ЗАБРАНЕ СЛАДОЛЕДА И ТУЊЕВИНЕ: Инспекција већ данима проверава сву конзервирану рибу

Фото Промо

Ипак, како незванично сазнајемо, започета је опсежна акција ове службе, па су под "лупом" сада све конзервиране врсте рибе, међу којима и компанија "Мирна" из Ровиња, "Деламарис" из Сплита, али и са других дестинација, с којих српски потрошачи употребљавају ову врсту хране.

- Ради се ванредна контрола свих ових производа, а инспекцијски надзор "рио маре" туњевине је завршен и анализе су показале да је производ исправан - рекао је за "Новости" Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Како се наводи у саопштењу Управе за ветерину, лабораторијском анализом конзерви "рио маре", различитих серија, утврђено је да у њима нема примеса страних материја, па ни опиљака метала, као и да је овај производ безбедан за употребу.

Ванредна контрола ради се и због апела потрошача, а све у циљу поштовања безбедности хране. Туњевина "Рио маре", у маслиновом уљу, 2х80 грама, повучена је са хрватског тржишта, јер се у њој могу наћи комадићи метала. Комшије су повукле са рафова и производе од куркуме "био&био суперфуд куркума" и "оргона суперфуд куркума", због тога што садрже 2-хлор-етанол.

Фото Промо

Иначе, ових дана аларм око безбедности хране, у Европској унији, али и у Србији све се више "пали". Систем за брзо обавештење ЕУ - РАСФФ упозорио је надлежне у нашој земљи да и сладолед "милка" и "кит-кет" - штапић и мини-штапић, који је увезен из Пољске, није за употребу, јер садржи стабилизатор са етилен-оксидом - LYGOMME FM 4605. Упозорење је послала Румунија.

- Пре него што је стигло обавештење из ЕУ, компанија која га дистрибуира у Србији обавестила је Управу за ветерину да су два лота сладоледа увезена из Пољске контролисана на присуство етилен-оксида, али да он није детектован - кажу у Управи.

Фото Промо

- Пошиљка, међутим, неће бити стављена у промет, до одлуке надлежних. На основу информација које се размењују у оквиру РАСФФ утврђено је да је спорни стабилизатор коришћен у разним врстама производа: веге-бургери, брашно од рогача и парадајз сос и да се његово сигурно присуство може доказати само испитивањем директно у самом адитиву.

У Управи кажу да је, после РАСФФ обавештења, истрагом утврђено да је у питању један спорни увезени лот бр. PL1048, бренда "Кит-Кет", који неће моћи да се продаје у Србији.

ОПАСНИ СЛАДОЛЕДИ

ЗЕМЉЕ ЕУ и Србија недавно су повукле сладоледе "м&м", "твикс" и "сникерс". Наша земља је ову пошиљку зауставила на граници, када је пристигла из Шпаније. Увозници ових сладоледа су "Фриком" и "Марк Балкан Ист Нами", а из употребе је повучен јер садржи канцерогени етилен-оксид. Такође, ова материја је у потпуности забрањена и не би смело да је буде у храни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)