ДОБРОМ МАЈСТОРУ ПЛАТА И 2.000 ЕУР: Мањак занатлија створио потражњу за овим профилима

Е. Б. ТАЛИЈАН

20. 07. 2021. у 10:00 >> 13:02

МАЊАК квалитетних мајстора у Србији довео је до повећања њихових плата, које иду и до 2.000 евра. Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије истиче, за "Новости", да ће недостатак занатлија утицати на поскупљење трошкова одржавања свих система, од инфраструктуре до стамбених објеката, а део тога ће морати да плате грађани.

ДОБРОМ МАЈСТОРУ ПЛАТА И 2.000 ЕУР: Мањак занатлија створио потражњу за овим профилима

Фото "Новости"

Потребан водоинсталатер за хитне интервенције, плата од 1.000 до 2.000 евра. Све је више огласа попут овог у којима се траже искусни и квалитетни занатски радници и нуди зарада коју већина само може да сања. Судећи према објавама, водоинсталатери су на цени. И електричарима, молерима, керамичарима, зидарима и заваривачима се нуди плата већа од просечне, а креће се углавном од 60.000 до 120.000 динара.

Одлазак наших квалитетних мајстора у иностранство у потрази за бољом зарадом и условима живота довео је до њиховог дефицита и послодавцима је све теже да нађу квалификовану радну снагу, па зато и нуде високе износе плата које су многима недостижне. Једно предузеће објавило је оглас у којем тражи водоинсталатера и наводи да је зарада 240.000 динара. Како нам објашњава пословођа те фирме, Ђорђе Живадиновић, то је могућа плата, а на разговору се процењује потенцијал радника.

- Квалитетно радимо, тражени смо, имамо доста клијената, а сада сезонски има много посла и онда смо у могућности да дајемо високе плате - истиче Живадиновић, за наш лист. - Код радника ценимо стручност, знање, учинак. Ако неко копа цео дан цеви и губи здравље, мора да буде плаћен. Наравно да ће радник који донесе више интервенција имати бољу зараду, него неко ко килави и уради једну дневно.

Он додаје да мајстори раде углавном осам до девет сати, а ако има прекомерних сати, онда се договара додатно плаћање.

Родић објашњава да су наведене зараде резултат понуде и потражње на тржишту.

- Ниједан прави мајстор неће да ради за багателу - истиче Родић. - Они који су остали у Србији хоће да буду плаћени као у земљама средње Европе, као што је то у Чешкој, Словачкој или Словенији. Школовали смо кадар, а нисмо водили рачуна о њему. Радници су отишли у иностранство због бољих зарада и услова рада, и сада плаћамо ту цену. Тренутна ситуација је господин мајстор и пролетер купац.

Он сматра да ће највећи проблем бити у одржавању свих система, од инфраструктуре до стамбених објеката, као што су путеви, тунели, јавна расвета, лифтови, водовод, канализација, електроинсталације, климе. Мајстори који су остали, како наводи, мораће да буду боље плаћени, што значи да ће и њихове услуге поскупети. Трошкови одржавања ће бити већи, а део тога ће морати да плате грађани.

ФАЛИ НАМ ВИШЕ ОД 100.000

ТРЕНУТНО домаћим грађевинским фирмама недостаје око 60.000 радника, а ако посматрамо укупне потребе нашег друштва тај број би био дупло већи - каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије. - Зато се за различите врсте послова ангажују мајстори из различитих крајева света, из БиХ, Северне Македоније, Румуније, Бугарске, Пакистана, Индије, Турске.. То је углавном приучена радна снага, а не квалификовани кадрови.

ИСТИ ПРОБЛЕМИ

ЗБОГ недостатка мајстора, многа домаћинства у Србији принуђена су месецима да чекају термин да би обавила веће радове на кућама. Слична ситуација је и у Немачкој. Како преносе њихови медији занатске фирме у тој земљи суочавају се са значајним недостатаком радника, а најтраженији су електро и водоинсталатери. Наводе примере породица које морају дуго да чекају слободан термин мајстора, па многе послове сами завршавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)