ЧЕТИРИ ОКРУГА ДОБИЈАЈУ ГАС: Посланици 9. јуна расправљају о три предлога, који предвиђају позајмицу за реализацију стратешког пројекта

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 06. 2021. у 13:00

СРБИЈА ускоро почиње убрзану гасификацију. Средства за реализацију три пројекта, којима је предвиђена изградња гасовода у Борском, Зајечарском, Колубарском и Пчињском округу, обезбедиће се из кредита. Држава даје гаранције код две пословне банке да се јавно предузеће "Србијагас" задужи за износ од 169 милиона евра. То је предвиђено предлозима закона који ће се пред посланицима наћи 9. јуна.

ЧЕТИРИ ОКРУГА ДОБИЈАЈУ ГАС: Посланици 9. јуна расправљају о три предлога, који предвиђају позајмицу за реализацију стратешког пројекта

Фото М. Анђела

Средства кредита ће, како се истиче у документима, бити употребљена за изградњу разводних гасовода Лесковац - Врање, затим Београд - Ваљево - Лозница и Параћин - Бољевац - Рготина - Неготин - Прахово, са одвојцима за Бор, Зајечар и Књажевац. Ову секундарну гасификацију омогићио је "Балкански ток". Као што је државни врх најављивао, циљ је да се плави енергент доведе до Врања на југу земље, Ваљева у централном и западном делу, као и да стигне до места на истоку и југозападу Србије. Гасификација је дефинисана као стратешки пројекат, који осим заштите животне средине, треба да обезбеди сигурно снабдевање грађана и да створи услове за привлачење страних инвеститора.

У предлозима закона се истиче да су у Борском, Зајечарском и Колубарском округу изражени проблеми са загађењем ваздуха, и да је то посебно наглашено у Бору и у Ваљеву у зимском периоду. Изградњом ових цевовода, како се наводи, омогућиће се коришћење природног гаса као јефтиног, еколошки прихватљивог горива, једноставног за употребу, чиме ће се у знатној мери растеретити и електроенергетски капацитети.

За гасовод Београд - Ваљево - Лозница предвиђен је највиши зајам у износу од 75 милиона евра код банке Интеза. Његовом изградњом, као и главних мерно-регулационих станица у Обреновцу, Лазаревцу и Барајеву обезбедиће се потпуно снабдевање свих потрошача на територијама ових насеља .

За гасификацију дела Борског и Зајечарског округа, односно градова Бор и Зајечар и општина Неготин, Бољевац и Књажевац, планирано је задуживање од 66 милиона евра код ОТП банке. У предлогу закона се наводи да је снабдевање преосталих локалних самоуправа у ова два округа предвиђено другим пројектима. За Колубарски, Борски и Зајечарски округ се истиче да су зоне великог потенцијала за привредне активности којима недостаје плави енергент.

- Поред постојећих и потенцијалних индустријских капацитета овог дела Србије потребно је истаћи да је у Прахову, у општини Неготин, предвиђена изградња међународног хемијског парка за који се очекује велика заинтересованост инвеститора из ЕУ, Кине и Индије - наглашава се у документу.

Најмање средстава, 28 милиона евра, позајмиће се за гасовод Лесковац - Врање, код ОТП банке. За Пчињски округ се наводи да је неразвијена област са потребама великих улагања у привреду, превасходно страних инвеститор, за шта је потребан природан гас као енергент.

ВН

- Изградњу гасовода Лесковац - Врање отпочело је предузеће "Југоросгас" - пише у предлогу закона. - Изграђен је део од главног разводног чвора Лесковац до главне мерно-регулационе станице Власотинце. Такође су израдили и планску документацију за целу трасу гасовода и добили грађевинску дозволу до блок станице Велика Копашница, у дужини око 7,2 километра.

ЗНАЧАЈНО ЗА ДРЖАВУ, ГРАЂАНЕ...

ПРЕДСЕДНИК Скупштине удружења за гас Војислав Вулетић оцењује да је гасификација веома значајна за државу, грађане, индустрију...

- Ми смо енергетски сиромашна земља, немамо довољне количине ни нафте нити гаса за наше потребе, него морамо да увозимо - објашњава Вулетић. - Ако морамо да дајемо новац за увоз, онда треба да направимо што рационалнију потрошњу енергије, а то се постиже коришћењем плавог енергента у домаћинствима и у когенерационим постројењима и термоелектранама за производњу електричне енергије.

Коришћење овог енергента, како истиче, има и економске и еколошке показатеље најповољније за једну државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Тржни центар је погођен, али није наша грешка