Институт Винча међу првим великим корисницима AI сервиса ПКС

Novosti online

17. 06. 2024. у 15:01

ИНСТИТУТ за нуклеарне науке „Винча“, потписивањем Уговора о сарадњи са Центром за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије, постао је први велики корисник једног од најиновативнијих сервиса ПКС, платформе INNO VERSE, заснованог на вештачкој интелигенцији.

Институт Винча међу првим великим корисницима AI сервиса ПКС

Фото: Ивана Вукотић

Уговор о сарадњи, на годину дана, потписали су Предраг Николић, директор Цента за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије (ЦДТ ПКС), и проф. др Снежана Пајовић, директорка Института за нуклеарне науке „Винча“, једног од водећих у Србији, са богатом традицијом и доприносима у великом броју научних дисциплина.

Фото: Ивана Вукотић

- Ово партнерство је за Институт за нуклеарне науке Винча од великог значаја, а потписивање уговора значи да званично постајемо део значајног пројекта модернизације и унапређења Србије кроз пројекат дигиталне трансформације. Ово ће омогућити не само развој индустрије већ и научно истраживачки развој, на много интензивнији и модернији начин, све ради дефинисања високих технолошких приступа и иновативног бизниса - изјавила је проф. др Снежана Пајовић, директорка Института „Винча“.

Фото: Ивана Вукотић

Пајовић је поручила да наша наука треба да се развја у правцу иновација и модернизациje и развоја технологија које су потребне нашој привреди. Са друге стране, наша привреда треба да нам стави до знања шта јој је потребно како би научници усмерили своја истраживања.

- Настојаћемо да у оквиру сваке области уз помоћ ЦДТ-а применимо софтвере и формирамо хабове, као дигиталне просторе у којима ће доћи до размене знања и самим тим и бржег развоја иновативних производа и услуга - навела је директорка „Винче“.

Фото: Ивана Вукотић

INNO-VERSE је дигитална платформа, лансирана у марту ове године, и један од најсавременијих алата заснованих на вештачкој интелигенцији, дизајнирана да олакша и убрза повезивање привреде са најновијим ИТ решењима. Платформа је намењена компанијама, стартаповима, научно-истраживачким институцијама и развојним центрима који су у непрестаној потрази за унапређењем конкурентности и тржишних позиција, подсетио је Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије. Према његовим речима, ова сарадња представља велики корак за INNO-VERSE, јер интеграција са Институтом „Винча“ доноси додатни кредибилитет и снагу платформи. Ово је прилика да се INNO-VERSE позиционира као кључни алат за повезивање академске заједнице са индустријом, омогућавајући бржи развој и имплементацију иновација.

Фото: Ивана Вукотић

- Планира се и сарадња и умрежавање и са осталим научним институцијама у читавој Србији, како би се научне активности у корист привреде још ефикасније покренуле, а научници имали могућност да међусобно комуницирају и развијау нове идеје и иновационе производе, али и да имају приступ глобалним информацијама у области науке. Поред тога, информације са платформе биће на располагању и студентима кроз ЦДТ академију - додао је Николић. Захвалио је Влади Републике Србије која је помогла да Институт „Винча“ постане корисник платформе ЦДТ-а.

ЦДТ и Институт „Винча“, који са својих више од 500 научника и докторанада, има кључну улогу у развоју научних истраживања и технолошких иновација у Србији и шире, заједничким снагама, радиће на стварању иновативног екосистема који ће допринети повезивању науке и индустрије у Србији и унапређењу економског и технолошког развоја. Поред тога, ова сарадња ће омогућити студентима и младим истраживачима да директно сарађују са индустријом, чиме ће се унапредити њихова пракса и применљивост знања. Очекује се да ће овај пројекат донети значајне бенефите како научној заједници, тако и привреди у целини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!