ЧАДЕЖ: Белгијски инвеститори заинтересовани за српске реке

Novosti online

13. 06. 2024. у 10:32

ОКО 40 белгијских компанија из сектора речног саобраћаја, логистике и бродарства посетиће у септембру Србију како би процениле могућности за улагање у нашој земљи, изјавио је данас у Антверпену Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и члан Борда директора Еврокомора.

ЧАДЕЖ: Белгијски инвеститори заинтересовани за српске реке

Фото: ПКС

Чадеж је такође истакао да је са представницима израелске Федерације привредних комора договорено одржавање пословног форума у Београду. Чадеж је у Антверпену, где се одржава Скупштина и Конгрес Еврокомора, рекао да се привредно окружење у Србији значајно променило протеклих година и да постоји огроман а неискоришћен потенцијал за улагање у наше реке, посебно Дунав.

- Бићемо логистички чвор целог континента и важно је да у то уђемо спремни - рекао је Чадеж. Председник ПКС наводи да је Скупштина Еврокоморе, највеће европске пословне асоцијације која окупља 20 милиона компанија, била одлична прилика за разговоре са колегама из многих привредних комора о даљој сарадњи и повезивању пословних заједница, али и о очекивањима привредника и импликацијама недавно завршених избора за Европски парламент на европску привреду, наш регион и земљу.

Фото: ПКС

Главни извршни директор Еврокомора Бен Батерс, изјавио је да је Привредна комора Србије важна чланица Еврокомора, да је њен председник годинама веома активан члан Борда директора европске асоцијације привредника и да је заједно много урађено на унапређењу сарадње са коморама Западног Балкана.

- Изузетно смо заинтересовани за сарадњу са привредним коморама Западног Балкана – да им будемо подршка и пружимо нове могућности на путу ка ЕУ - рекао је Батерс. Челни људи и представници европских привредних комора сагласни су да је сарадња са ПКС, српским компанијама и институцијама добра и да постоји снажна жеља европских партнера за још јаче повезивање са привредом Србије.

Фото: ПКС

Потпредседница Привредне коморе Аустрије Марта Шулц, подсећајући на дугогодишње заједничке активности српске и аустријске коморе, каже да као „предузетница зна колико је важно да имамо јаке привредне коморе и да оне сарађују у Европској унији под окриљем Еврокоморе“. Председник Привредне коморе Украјине Генадиј Чижиков истиче гостопримство ПКС украјинској делегацији која је посетила Србију у новембру прошле године, саопштила је ПКС.

- Имали смо одличан економски форум у Привредној комори Србије и украјинске компаније су заинтересоване за наставак сарадње са српским фирмама. Много је могућности, почев од обнове Украјине до заједничког укључивања на јединствено тржиште ЕУ - оценио је Чижиков.

Фото: ПКС

Председник Привредне коморе Летоније Аигарс Ростовскис нагласио је да је важно што су српска комора и привреда део европске пословне заједнице, а председник Привредне коморе Грузије Георги Пертаја „да грузијска комора од свих европских комора можда најинтензивнију сарадњу има управо са Привредном комором Србије“.

Константинос Мораитидис, представник Привредне коморе Солуна потврђује, како се наводи у саопштењу ПКС, одлично искуство са српском комором, институцијама и компанијама.

Фото: ПКС

- Овде смо да ојачамо пословне везе и охрабримо наше привреднике да још боље сарађују - рекао је Мораитидис.

По Андрашу Реву, председнику Дунавске федерације привредних комора, та привредна асоцијација је одлична платформа за унапређење сарадње држава и пословних асоцијација и корисна за све предузетнике јер им отвара могућности заједничког аплицирања за средства из ЕУ фондова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев