Почела кампања „Оснажена жена-јача породица“

Novosti online

22. 05. 2023. у 19:23

СЕКТОР предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС) у сарадњи са Фондацијом „Хумана срца“ и организацијом „321 Србија“, покренули су данас кампању „Оснажена жена-јача породица“ чији је циљ јачање економског положаја жена у друштву.

Почела кампања „Оснажена жена-јача породица“

Фото: Привредна комора

Привредна комора Србије ће у првој фази кампање заједно са партнерима у 10 општина информисати жене како и где могу да аплицирају за доступна средства намењена покретању сопственог бизниса, а пет жена, односно породица, добиће „Урбану фарму“, мини пољопривредну фарму која је довољна да се у њој током целе године производи храна за породицу, док ће остварене вишкове хране жене моћи да пласирају на тржиште и тако остваре додатни приход за себе и своје породице.

 - У десет општина ћемо женама показати на који начин могу да аплицирају за средства, напишу бизнис план, и представити им све информације о томе шта држава и ПКС раде када је у питању економско оснаживање жена које је препознато као снажан ресурс запошљавања - изјавила је Бранислава Симанић, директор Сектора предузетништва ПКС.

Кампања је, додаје Симанић, само почетак сарадње са 10 општина, а у наредном периоду ће се наставити и у другим локалним самоуправама у Србији.

Фото: Привредна комора

Драгана Неранџић, „CEE partner UrbanFarm“ и власница агенције „Life in Harmony“, каже да ће се кроз ову кампању у Србији применити савремена agritech решења присутна у Европи и свету.

 - Урбане фарме ће помоћи женама и локалним срединама да буду независне у снабдевању храном. У питању је мултифункционални одрживи систем помоћу којег ће жена постати мали предузетник и моћи да вишак који произведу пласирају на тржиште као допринос кућном буџету - указала је Неранџић.

Објашњава да „Урбане фарме“, могу да обезбеде довољне количине хране, односно, више него што је потребно породици, на пример, од 4.000 до 7.000 хиљада јаја годишње или више од 3.600 зелених салата током године и то на свега девет квадратних метара.

Данијела Васиљевић, оснивач и управитељ Фондације „Хумана срца“ наводи да жене и могу и желе да се економски оснаже али да им често недостају информације и подршка те је Фондација у свој тим укључила и тим психолога и психијатара.

Фото: Привредна комора

Далибор Катић, оснивач „321 Србија“ и др Ирена Ђорђевић, специјалиста психијатрије и психотерапеут, истакли су да је важно доћи до свих жена, посебно у руралним срединама, које нису у прилици да пронађу информације и да им се помогне да буду стабилне и независне и својим предузетништвом ојачају капацитете читаве породице.

Привредна комора Србије потписала је данас и Меморандум о сарадњи са организацијом „321 Србија“ у циљу подршке и даљем раду на оснаживању положаја жена у друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)