ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ: Оснива се Српско-саудијски пословни савет

Novosti online

22. 05. 2023. у 17:09

МАРКО Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) потписао је данас Споразум о оснивању Српско-саудијског пословног савета са Хасаном Ал-Хуваизијем, председавајућим Федерације саудијских привредних комора, у циљу јачања привредне сарадње Србије и Краљевине Саудијске Арабије (КСА).

ПРИВРЕДНА КОМОРА СРБИЈЕ: Оснива се Српско-саудијски пословни савет

Фото: ПКС

- Велико је интересовање српских компанија за сарадњу са партнерима из Краљевине Саудијске Арабије. Привредна комора Србије ће зато иницирати отварање Представништва ПКС и комора Западног Балкана у Саудијској Арабији, а већ у наредном периоду организоваћемо и Б2Б сусрете саудијских и привредника Србије и региона - најавио је Чадеж.

Пред привредама двеју земаља је период интензивне сарадње, истиче Чадеж и наводи да ће у јуну домаће компаније учествовати у организацији ПКС и Развојне агенције Србије на сајму прехране „Сауди Фуд" у Краљевини Саудијској Арабији. Према речима председника ПКС, у наредним недељама биће одржан и први састанак Пословног савета како би се што пре размотриле могућности инвестирања и заједничких пројеката две привреде, посебно у секторима пољопривреде и улагања у сточни фонд Србије, ИКТ-у, и бањском и здравственом туризму.

- Желимо да отворимо тржиште Краљевине Саудијске Арабије за компаније из Србије и региона, да наше компаније инвестирају у градњу логистичких центара у тој земљи, да повећамо извоз домаћих производа, као и да привредници те земље дођу код нас и улажу у развој наше пољопривреде и бањски туризам -рекао је Чадеж.

Чадеж је подсетио да је у претходном периоду делегација ПКС боравила у КСА, да је остварена сарадња између Центра за дигиталну трансформацију ПКС и Агенције за дигиталну сарадњу, међународне организације чији је КСА члан и која покрива тржиште од 500 милиона људи, као и да су саудијским партнерима представљене могућности за нове пројекте са српским привредницима у циљу повећања спољнотрговинске размене две земље.

Фото: ПКС

Хасан Ал-Хуваизи, председавајући Федерације саудијских привредних комора, под чијим окриљем послује више од 1,3 милиона компанија у Краљевини Саудијској Арабији, истакао је да добре и пријатељске односе две земље треба додатно унапредити и на економском плану и позвао српске привреднике да посете његову земљу и упознају се са могућностима заједничке сарадње.

- Желимо да радимо на унапређењу економских односа Краљевине Саудијске Арабије и Србије кроз оснивање Пословног савета две земље. Последњих година сведоци смо великих активности српске привредне коморе и представника Републике Србије на унапређењу односа двеју земаља. Међутим, обим спољнотрговинске размене не осликава праве могућности и капацитете које имају две земље - рекао је Ал-Хуваизи.

Фото: ПКС

Тржиште Саудијске Арабије, у погледу потенцијалне сарадње, представља у овом тренутку једно од најпривлачнијих тржишта на Блиском истоку за српску привредну заједницу. Према подацима Републичког завода за статистику, укупна спољнотрговинска робна размена са Саудијском Арабијом износила је прошле године 117,2 милиона долара. Извоз робе је вредео 61,1 милиона долара, док је увоз из ове земље био 56,1 милиона долара.

Фото: ПКС

Највише смо извозили производе наменске и хемијске индустрије као и воће, а увозили смо из КСА махом производе хемијске индустрије. Србија се налази на 7. месту по извозу свеже јабуке у КСА, док заузима 1. место у извозу смрзнутих малина и купина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕПТЕМБАР У ЗНАКУ ПОЉОПРИВРЕДЕ: У Сомбору одржан Дан поља јесењих култура