ОДГОВОРНИМ ПОСЛОВАЊЕМ ДО СТРАНОГ ПАРТНЕРА: Шта су циљеви одрживог развоја и зашто су важни за свако предузеће

В. Н.

29. 06. 2022. у 19:00

ВИШЕ од 90 одсто светске популације није упознато са глобалним циљевима одрживог развоја, нити свесно да се остваривањем тих циљева, заправо, утиче на њихово здравље, срећу, живот достојан човека и благостање човечанства и животне средине у целини.

ОДГОВОРНИМ ПОСЛОВАЊЕМ ДО СТРАНОГ ПАРТНЕРА: Шта су циљеви одрживог развоја и зашто су важни за свако предузеће

Душан Стокић, Фото ПКС

Компаније које се сматрају одрживим, одговорним, и предузећима будућности, своју стратегију заснивају на минимизацији потрошње енергије и сировина у производњи, пројектовању производа са дужим веком трајања и погодним за поправку или поновну употребу, примењујући савремене еко-иновативне пословне моделе.

Како да „мали“ на примеру великих предузећа, којима је то и законска обавеза, постепено у своје пословање уводе принципе одрживости, зашто је то важно и како да им велики пословни системи у томе помогну, објашњава Душан Стокић, руководилац Центра за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност ПКС:

„Мала предузећа имају добар мотив да, уколико желе да постану део добављачког ланца неког великог система, постепено, али системски, у своје пословање уграђују принципе одрживости. То ће додатно допринети и њиховој видљивости на тржiшту, већој конкурентности, бољем имиџу, али и лојалности и задовољству запослених“.

Циљеви одрживог развоја, Фото ПКС

Најбољи начин за то је, каже, да од 17 циљева одрживог развоја одаберу неколико приоритетних за њихово пословање и применом међународно признатих стандарда и алата одрживости, дефинишу своје специфичне циљеве, потребне ресурсе и ове елементе уграде непосредно у своје процесе, стратешка документа и свакодневно пословање.

Велике компаније могу својим пројектима и примерима добре праксе да дају подстицај или чак да услове „мале“ да и они примене сличне принципе.

„Најбољи примери, којих смо и ми у ПКС били сведоци, везују се за инвестиције у енергетску и сировинску ефикасност, улагање у стручно усавршавање запослених у области дигитализације, помоћ локалној заједници за решавање горућих проблема (животна средина, водоснабдевање...), подршка младима за развој предузетничких идеја и стартап предузећа, транспарентност рада кроз објављивање података о пословним резултатима, утицају на животну средину и социјалним аспектима…“, наводи Стокић.

Многе организације дају слободу својим запосленима да предложе идеју за волонтерску акцију пружајући могућност да се одређени број радних сати годишње искористи да се покрене или реши неко важно питање у локалној заједници...

ПКС

У ПРИВРЕДНОЈ комори Србије, одрживо и одговорно пословање се промовише кроз традиционалну Националну награду за друштвено-одговорно пословање „Ђорђе Вајферт”, протеклих 16 година учествовало је више од 400 компанија, затим, кроз бројне активности Савета за ДОП, као и кроз разноврсне едукативне, стручне скупове, публикације...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи