"ОТВОРЕНИ БАЛКАН": Летња сезона већи број страних туриста у Србији, Албанији и Северној Македонији

В. Н.

29. 06. 2022. у 13:52

СРБИЈА, Албанија и Северна Македонија организоваће за туристе из целог света јединствену туристичку понуду региона која ће обухватати обилазак све три државе чланице иницијативе "Отворени Балкан".

ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Летња сезона већи број страних туриста у Србији, Албанији и Северној Македонији

Фото ПКС

Како би овај, нови концепт представљања региона кроз иницијативу „Отворени Балкан“ у свету био препознат и заживео, привукао нове туристе али и инвестиције у све три државе, потребно је, за почетак, испунити неколико предуслова:

- Ускладити законе три државе и омогућити уједначен визни режим за стране туристе који долазе у државе Отвореног Балкана, формирати заједничку онлајн платформу за резервацију долазака страних гостију и обезбедити маркетиншки наступ на ино-тржиштима - каже Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам Привредне коморе Србије.

Фото ПКС

Предлог туристичких посленика надлежнима у три земље је да омогуће страним гостима који добију туристичку визу за улазак у једну од чланица Отвореног Балкана, одмах аутоматски добију и визу за остале земље, објашњава Маљковићева детаље договора са недавно одржаног Самита лидера иницијативе „Oтворени Балкан“ у Охриду.

Сада је, каже, потребно интензивирати сарадњу између национаних туристичких организација, агенција, министарстава, културних установа, удружења угоститеља и хотелијере…

- Неопходна је интензивна размена знања, искустава за специјализована тржишта, статистичких података из области туризма, али и стратешких планова и програма развоја - истиче Маљковић.

С обзиром на то да је наша земља веома добро повезана авио-линијама са светом, јединствен безвизни режим за госте са далеких дестинација значајно би, каже, увећао број ноћења у чланицама "Отвореног Балкана".

Ксамил, Фото shutterstock

Бенефити за локалне предузетнике

Прекоокеански гости  из Америке, Кине, Јапана, Индонезије, Емирата, Индије, одвајају 10-20 дана да обиђу далеке дестинације и управо зато обилазе по неколико земаља на кружним турама. Постоји интересовање за културне и верске туре, гастрономске  и винске, са великим потенцијалом за мале локалне произвођаче да унапреде производњу и крену у извоз.

Подаци, иначе, показују да у сектору туризма и угоститељства у три земље послује између 50.000 и 60.000 компанија и предузетника  где је запослено око 200.000 радника, док овај сектор, са пратећим делатностима, дирекно и индиректно, ангажује готово пола милиона људи.

* * * * * *

Туризам

Фото ПКС

 „Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније са истим уређајем за електронску наплату путарине, врло вероватно, већ током августа, моћи ће да плаћају путарину у све три земље без заустављања“, Томислав Момировић министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Фото ПКС

„Почетком септембра биће организован велики сајам хране, вина и туризма у оквиру иницијативе Отворени Балкан“, Татјана Матић министарка трговине, туризма и телекомуникација.

* * * * * *

Охрид, Фото shutterstock

Охридски споразуми

Представници три државе потписали су у Охриду, Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области признавања диплома и научних признања издатих у високошколским установама и другим овлашћеним институцијама, Меморандум о разумевању и сарадњи у области туризма за Западни Балкан, Меморандум о разумевању у области културе, као и Меморандум о разумевању и сарадњи пореских управа.

* * * * * *

Увац, Фото Shutterstock

Пример заједничке туристичке туре

Албанија: Трагови римске империје, Тирана, Драч, и обилазак Шкодре, односно албанског дела Скадарског језера...

С. Македонија: Скопље, Охрид - град под заштитом Унеска, обилазак винарија…

Србија: Земља у којој је рођено 17 римских императора, "Путеви вина", тврђаве, Увац…

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему