БИЗНИС КАО ПОМОЋ ЗА СВЕ УГРОЖЕНЕ: Основана секција за социјално предузетништво ПКС

ПКС

01. 05. 2022. у 12:53

СЕКЦИЈА за социјално предузетништво формирана је у оквиру Сектора предузетништва Привредне коморе Србије. Њен задатак је да кроз квалитетне предлоге, мишљења и иницијативе утиче на креирање и спровођење политика важних за развој овог вида пословања.

БИЗНИС КАО ПОМОЋ ЗА СВЕ УГРОЖЕНЕ: Основана секција за социјално предузетништво ПКС

Фото Shutterstock

Aкценат у раду Секције биће на одрживости, иновативности и тржишној оријентацији социјалних предузећа.

„Социјално предузетништво није плеоназам, већ економија осетљива на социјалне проблеме у друштву. Tо је специфичан начин тржишног пословања које кроз продају робе и услуга доприноси решавању неког друштвеног проблема. Највеће бенефите од социјалних предузећа имаће грађани и заједнице којима је потребна организована подршка“, oбјашњава председник Секције Мирољуб Николић, директор Каритас (Caritas) Шабац.

Проблеми које социјална предузећа идентификују и решавају су разнолики, од тога како производњу учинити одрживом, услуге прилагодити потребама рањивих група и унапредити конкурентност малих пољопривредника, до осмишљавања програма економског оснаживања дугорочно незапослених и оних који имају отежан приступ тржишту рада, наводи Дина Ракин, заменица председника Секције и директорка Коалиције за развој солидарне економије.

Бранислава Симанић, Фото ПКС

Представници Секције указују на рањивост социјалних предузећа и неопходност повезивања са другим привредним актерима, али и јавним институцијама, како би се помогла промоција сектора, развили нови инструменти подршке и програми едукације за све који су део екосистема социјалног предузетништва.

Потенцијал социјалних предузећа

Планирамо да низом промотивних и едукативних активности, повезивањем социјалних предузећа са великим и средњим системима и компанијама будемо снажан импулс и подршка још бољем развоју социјалног предузетништва, рекла је Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва ПКС.

Правни оквир по узору на ЕУ

Почетком фебруара ове године усвојен је Закон о социјалном предузетништву, чиме је креиран правни оквир који омогућава да  социјална предузећа у Србији добију подршку, без обзира да ли су регистрована као удружења грађана која обављају економску делатност, задруге, предузетници, привредно друштво, фондације...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ХТЕО ЈЕ ДА ТЕ УБИЈЕ: Лауш избегао смрт на сету Боја на Косову