ИМАШ ИДЕЈУ ЗА СТАРТАП – ПРИЈАВИ СЕ! Програми подршке микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и пољопривредним газдинствима

В. Н.

27. 01. 2022. у 13:55

ПЕТОДНЕВНУ обуку Привредне коморе Србије за писање пословно-инвестиционог плана, која се реализује у оквиру „Програма промоције предузетништва и самозапошљавања“, прошло је 886 полазника и одобрено је 122 кредита чија укупна вредност премашује 254,6 милиона динара, чиме је до сада креирано 206 нових радних места. Овај програм наставља се и у 2022.

ИМАШ ИДЕЈУ ЗА СТАРТАП – ПРИЈАВИ СЕ! Програми подршке микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и пољопривредним газдинствима

Тамара Дунђеровић, Фото Приватна архива

„Циљ је да се новооснованим предузетницима, пољопривредним газдинствима, микро, малим и средњим предузећима старости до две године, као и свима који су заинтересовани за отпочињање сопственог бизниса, обезбеди новац за успешно пословање“, каже Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима (ММСПД) Привредне коморе Србије.

Програм тренутно спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Министарством привреде, Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (КfW) и ПКС као имплементационим партнером. Подразумева финансијску подршку у виду гранта, обуке за израду бизнис плана, као и менторинг за почетнике у пословању у првој години коришћења кредита. 

Подршка банака

У 2021. је око 150 клијената банака искористило погодности које даје Програм подршке микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и регистрованим пољопривредним газдинствима. Фондација за овај програм има закључен уговор са „Халкбанк“, а у наредним месецима очекује се укључење још четири-пет пословних банака.

* * * * * * *

Новац и за опоравак од пандемије

СРПСКА фондација за предузетништво (Serbian Entrepreneurship Foundation – SEF) спроводи Програм подршке предузећима, предузетницима и пољопривредним газдинствима који у свом пословању трпе последице пандемије, каже Александар Грабовац, управитељ Фондације.

„Циљ овог програма је да клијентима банака, чије је пословање било најпогођеније пандемијом, олакша приступ банкарским кредитима и обезбеди преко потребна обртна средства за наставак и опоравак пословања. Фокус је на клијентима из најпогођенијих делатности, хотели, ресторани, транспорт, услуге... Програм омогућава и клијентима банака да даље развијају своје пословање путем подршке у инвестиционим активностима“, наводи Грабовац.

Финансијску подршку у виду грантова обезбедило је Савезно Министарство за економску сарадњу и развој СР Немачке, док је Немачка развојна банка (KfW) задужена за имплементацију.

Александар Грабовац, Фото Приватна архива

Српска фондација

Српска фондација за предузетништво је непрофитна, невладина организација чији оснивачи су Немачка развојна банка (KfW) и Привредна комора Србије. Основни циљ рада Фондације је да почетницима у пословању, стартапима, микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и регистрованим пољопривредним газдинствима олакша приступ потребним финансијским производима. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ ПКС: Привредници умерени оптимисти