НОВИ ПОЗИВ ЗА БУДУЋЕ ДОБАВЉАЧЕ И У 2022: Како да постанете карика у ланцу великих компанија

В. Н.

29. 01. 2022. у 10:55

НОВИ јавни позив за Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача (МНК) биће расписан и у овој години па ће прилику да постану партнери великих међународних компанија добити фирме које послују у сектору електричних и електронских система, аутомобилској, металској, гумарској и пластичарској индустрији, као и предузећа која производе кућне апарате.

НОВИ ПОЗИВ ЗА БУДУЋЕ ДОБАВЉАЧЕ И У 2022: Како да постанете карика у ланцу великих компанија

Фото Приватна архива

Буџет за нови јавни позив оквирно ће износити око 200.000.000 динара, кажу у Развојној агенцији Србије.

Циљ Програма је да пружи стручну и финансијску подршку унапређењу пословања домаћих компанија како би испуниле услове да постану добављачи мултинационалних компанија или проширили постојећу сарадњу.

„У тренутним околностима, од почетка пандемије, постало је и више него јасно да су највећи изазов и проблеме имали управо ланци добављања, те и да је интересовање великих мултинационалних компанија сада већ више од годину дана, усмерено ка тражењу нових сарадника и нових, и пре свега, локалних добављача“, истиче Марија Кабадајић, руководилац Одељења за МСП Развојне агенције Србије.

Да би домаће фирме ушле у систем добављача ино-компанија, неопходно је да пре тога испуне бројне захтеве.

Милан Тасић, Фото Приватна архива

Једно од предузећа које је испунило високе стандарде у пословању је „Фима“ из Мионице, фабрика изолационих материјала и амбалаже, која ове године обележава 45 година рада. Добили су 19,2 милиона динара у оквиру Програма из 2019. Средства су искористили за набавку машине за прераду експандираног полипропилена, доградњу и реконструкцију производне хале.

„Све то је резултирало рекордном прошлом годином и наставком инвестиционог циклуса у нове производне програме и у 2022. Надамо се и пуштању у рад линије за производњу термоизолационих плоча за грађевинарство као и даљи развoj програма за ауто индустрију и повећање извоза у земље региона”, каже Милан Тасић, директор „Фиме“.

Велико интересовање из Немачке и Аустрије

Колико је од почетка пандемије интересовање међународних корпорација повећано за ангажовање добављача из Србије, најбоље илуструје пример да је само у области металске и електро индустрије, Привредној комори Србије прошле године стигло око 50 упита страних компанија заинтересованих за сарадњу са српским предузећима. Највише њих долази из Немачке и Аустрије. Да су и домаће фирме активне у ширењу свог пословања ван граница, показујуе и податак да се готово 800 домаћих компанија укључило у регионалну базу добављача Коморског инвестиционог форума Западног Балкана КИФ ЗБ6 (www.market-access.wb6cif.eu) која тренутно броји више од 2.000 фирми из шест економија ЗБ.

Шанса за још 20 компанија

НА последњи јавни позив за Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача у 2021. години пријавило се 20 предузећа. Махом се баве производњом уређаја и компоненти за ауто, металаску, гумарску индустрију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ ПКС: Привредници умерени оптимисти