ПРВЕ БАТЕРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ АУТОМОБИЛЕ СТИЖУ 2023. ГОДИНЕ: Стартап "ЕлевенЕс" планира производњу и рециклажу батерија

В. Н.

31. 10. 2021. у 13:55

У СУБОТИЦИ је у плану изградња комплекса за производњу и рециклажу батерија на 30 хектара. Предвиђене капиталне инвестиције су процењене на приближно милијарду евра.

ПРВЕ БАТЕРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ АУТОМОБИЛЕ СТИЖУ 2023. ГОДИНЕ: Стартап ЕлевенЕс планира производњу и рециклажу батерија

Ана Перовић, Фото Приватна архива

Пројектом руководи стартап "ЕлевенЕс", део мултинационалне компаније Al Pack Group из Суботице која годинама послује у индустрији паковања и прераде алуминијума.

“ЕлевенЕс се тренутно бави развојем батерија које користе савремене технологије, а циљ нам је да за нешто више од годину дана започнемо и серијску производњу батерија“, каже за „Предузетник“ Ана Перовић, менаџер развоја.

Комплекс ће бити изграђен у Суботици, на месту бивше фабрике "29. новембар", чиме ће се првобитна функција објекта и земљишта задржати, али сада са високотехнолошком производњом и јединственим развојем, додаје Перовићева.

Примарни развој се односи на батерије засноване на LFP технологији (Litium Fero Fosfat). За разлику од широко распрострањених батерија, оне не садрже кобалт и никал. Намењене су за електрична возила и складишта енергије везане за соларне електране и ветро паркове.

Фабрика ће, каже Перовићева, бити грађена у неколико фаза, током наредних шест година.

Прво ће се правити постројење за производњу електрода, састављање и електроформирање ћелија, док ће се производња временом ширити и на производњу других улазних сировина, укључујући и катодни материјал.

Капиталне инвестиције у производњу су процењене на приближно милијарду евра, док би инвестиција до средине 2024. требало да буде приближно 550 милиона.

Будући комплекс у Суботици на површини од 30 хектара, Фото Приватна архива

„Овде није урачуната инвестиција у сам развој, тако да ће укупан износ бити и већи“, додаје Перовићева.

„Након завршетка развоја прве линије производа, биће направљена ‘мегафабрика’ која ће прозводити 300 MWh годишње. Након две године, производња ће бити проширена на 8 GWh, док се након 2028. и финализације комплетне инвестиције, очекује производња од 16 GWh годишње“.

Перовићева указује да је 16 GWh (гигават-сати) више од милијарду батерија које се налазе у савременим мобилним телефонима, а преведено у аутомобиле - то су батерије за приближно 330.000 чисто електричних аутомобила. План је да у том тренутку развоја и производње, компанија запошљава 1.800 радника.

 „Тренутно је направљена развојна лабораторија која је у овом тренутку најбоље опремљена лабораторија у земљи. Адаптација постојећих, изградња нових производних објеката, као и инсталација опреме, одвијаће се средином и крајем следеће године. Пилот-производња, односно, прва аутоматизована производња батерија стартује почетком 2023. године“, рекла је Перовићева.

Поред површине коју је заузимала фабрика

"29. новембар", ЕлевенЕс ће  проширити комплекс, па ће укупна површина бити 30 хектара, а површина на којој су планирани објекти је 160.000 квадратних метара. У склопу комплекса ће се налазити и центар за рециклажу производног батеријског отпада, каже Перовићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТВОРЕНИМ ДЕКОЛТЕОМ НА БАЈДЕНА: Да ли је Милова жена претерала? (ФОТО)