ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ЛЕТОВАЊЕ: Кипар прихвата све вакцине које Србија има - укључујући и Синофарм

Танјуг

22. 05. 2021. у 07:11

КИПАР признаје све вакцине које Србија има, од данас и кинески Синофарм, а амбасадор Србије на Кипру Марко Благојевић каже да нема никаквих даљих органичења око временског периода од датума ревакцинације.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ЛЕТОВАЊЕ: Кипар прихвата све вакцине које Србија има - укључујући и Синофарм

Фото: Новости

- Само је важно да су путници ревакцинисани. Према подацима које је објавило Министарство здравља, Кипар признаје све вакцине које се у Србији примају - рекао је Благојевић.

У случају да путници из Србије нису вакцинисани, прецирао је Благојевић, за улазак на Кипар им је потребан негативна ПЦР тест, не старији од 48 сати пре полетања, а по уласку на Кипар дужни су да ураде још један ПЦР тест.

- Путници су дужни да остану у самоизолацији до теста. Уколико су позитивни, дужни су да остану и даље у самоизалоацији, а у случају лечења, Република Кипар сноси трошкове лечења - навео је Благојевић и додао да самоизолација у случају позитивног ПЦР теста траје 14 дана .

Каже да путници из Србије 24 сата пре лета преко интернета попуњавају електронску пропусницу, такозвани сајпрус флајт пас, где прилажу негативан ПЦР тест или потврду о вакцинацији коју издаје Србија и која се признаје.

- То је довољно да имате код себе на телефону или одштампан сајпрус флајт пас. То вам је довољан документ - каже Благојевић.

Навео је да је на Кипру ситуација у вези са корона вирусом повољна и да се ради велики број брзих и ПЦР тестова.

- Вакцинисано је близу 50 одсто популације, од тога 47 одсто је примило прву дозу, а 17,3 одсто обе дозе и завршило ревакцинацију потпуно - каже Благојевић и наводи да се на Кипру дају вакцине Астра Зенека, Модерна и Фајзер.

Каже да је једино за вакцину Џонсон и Џонсон потребно да прође 14 дана од ревакцине, али да тог цепива нема у Србији.

На Кипру се, како је рекао, дневно уради од 40.000 до 80.000 тестова, од чега је око 5.000 ПЦР тестова и око 70.000 брзих тестова који су бесоплатни.

Испричао је да свуда на Кипру постоје пунктови где могу да се ураде тестови.

Благојевић каже да је на Кипру и даље на снази полицијски час, од поноћи до 5 часова ујутро, да се маске носе свуда у затвореном простору, а да на отвореном нису обавезне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛОГА СПАСАВА ЖИВОТ: Хитним службама неопходна реформа и збијање редова при интервенцијама, предлажу се заједнички тренинг центри