ЗА 45 ДАНА ДО ГРАНИЦЕ КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: Јадранка Јоксимовић о очекивањима државе - ускоро вакцинација и у тржним центрима

Танјуг

03. 05. 2021. у 23:54

МИНИСТАР за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упознала је данас комесара за суседство и проширење Оливера Вархејија и шефа делагације ЕУ Сема Фабриција са очекивањима према којима ће у наредних месец дана Србија достићи границу колективног имунитета, као и да ће ускоро почети вакцинацију и у тржним центрима.

ЗА 45 ДАНА ДО ГРАНИЦЕ КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: Јадранка Јоксимовић о очекивањима државе - ускоро вакцинација и у тржним центрима

Фото: Танјуг

Јоксимовић је рекла да лекари кажу да се очекује да би се у наредних месец и по могла достићи граница колективног имунитета.

- Потребно нам је да буде још минимум милион вакцинисаних - рекла је она.

Министар је додала да Ће се ускоро отворити и пунктови у два највећа шопинг центра, како би се људи додатно стимулисали да и без заказивања могу да се вакцинишу. Јокисимовић је то рекла након што је са Вархејијем и Фабрицијем обишла Инстутут Батут и контејнере за ПЦР тестирање који су донација ЕУ. Вархеји је оценио да Србија ради одличан посао и замолио сваког грађанина Србије који се није вакцинисао да то учини.

- Важно је да порука о вакцинацији стигне до сваког човека - поручили су они.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић изјавила је да је у Србији обе дозе вакцине до сада примило око милион и по људи и да је потребно да се вакцинише бар још милион. Јовановић је комесару ЕУ рекла да је план да се одлази у колективе, удаљена места, ван градова, да се ради што дуже, као и да се отворе пунктови за вакцинацију без заказивања.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас током посете Институту за јавно задравље "Батут" и да је Србија пристала на мањи број вакцина из контигента од 651.000 који је ЕУ упутила западном Балкану, јер су оне потребније земљама у региону које имају проблем и због невакцинисаног медицинског особља. Јоксимовић је захвалила комесару ЕУ за суседство и проширење Оливеру Вархејију са којим је обишла Инстутут на томе што је дошао у Србију да подржи кампању вакцинације и донира значајну помоћ која подразумева 36.000 Фајзер вакцина.

- Изузетно ценимо напоре које је Вархеји лично са својим тимом и делегацијом ЕУ овде у Србији предузео да покрене машинерију ЕУ и да се та машинерија више заинтересује за цео западни Балкан, па и нас у Србији - рекла је Јоксимовић.

Прецизирала је да је Србија током разговора о контигенту од 651.000 вакцина из ЕУ тражила да их као највећа земља добије пропорционално највише, али је имала разумевање за мање земље, јер су првенствено намењене здравственим радницима којих је у региону много невакцинисаних. Због тога су они у великом проблему, рекла је Јоксимовић и нагласила да су вакцине потребније региону, јер су здравствени радници ти који највише трпе и треба да добију највећу подршку.

Јоксимовић је захвалила комесару и на томе што додатно промовише Србију у европским круговима и информише их о томе шта је Србија урадила и за своје грађане и цео регион, али и на томе што је прошле године дозволио пренамену неутрошених средстава из ИПА пројеката за куповину респиратора и медицинске опреме. Подсетила је да је Србија спемно ушла у процес вакцинације, ослонила се на сопствене снаге и показала солидарност и човецност према региону, што је, како је рекла, најважније и за нас и наше суседе. Додала да је Србија током пандемије и Италији послала осам авиона помоћи.

Србија је показала "хуманост, солидарност, човечност и сарадњу", рекла је министар и нагласила да су то праве вредности за које се залаже и ЕУ. Србији је од 651.000 доза намењених западном Балкану опредељено 36.000 доза вакцине Фајзер, које ће, како је рекла, добити до краја августа. Захвалила је комесару на позиву који је упутио сваком грађану Србије да се вакцинише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПИТА МЕ ТВОЈ СТАРИ...: Потресне речи из опроштајног писма Матејевог пријатеља