ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца на КиМ

Танјуг

01. 05. 2021. у 13:28

ДУБОКО верујем да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову и Метохији, каже патријарх СПЦ Порфирије уз оцену да се у овом тренутку око КиМ преплићу ''разни велики интереси'' који, како каже, на људе на КиМ гледају као на предмете, а на само Косово као ''бездушну територију''.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца на КиМ

Фото: Принтсцреен

-За нас је Косово нешто сасвим друго'''', поручио је патријарх у интервјуу за Радио Београд 2.

На питање како види будућност српских културно-историјских споменика на КиМ, патријарх истиче да то зависи само од нас, без обзира на разне векторе спољашње, који би хтели нешто друго, али и да зависи од нашег односа према КиМ и нашег доживљаја Косова.

Ако га, додаје, доживљавамо само као неку територију и мит, онда на том плану ви можемо бити губитници и победници, тренутни или коначни.

- Али, ако доживимо Косово из саме његове природе и перспективе, онда ћемо разумети да је Косово заиста завет и самим тим нераскидиво везано за идентитет нашег постојања'''', навео је патријарх.

Констатује да у овом тренутку, не само да је тешко нашем народу на КиМ и са народом, и монасима и монахињама, али да дубоко верује да ће се пре или касније наћи нека додирна тачка и могућност за заједнички живот Албанаца и Срба и других народа на Косову.

Истиче да је важно да се разговара и да се дође до могућности да се смиреним тоновима разговара и да покушамо још више једни друге да упознамо и разумемо међусобне аргументе.

- Сигиран сам да ћемо, ако будемо имали такво расположење, пре или касније доћи до ситуације у којој ћемо моћи да живимо заједно, где не морамо бити као рођена браћа, али сам сигуран да ћемо моћи да будемо као добре комшије -  навео је патријарх.

На питање о нападима на игумана Високих Дечана Саву Јањића, патријарх Порфирије је навео да је то ''и трагично и смешно'' и да је Јањић показао ширину, отвореност и демократски однос према свакој ситуацији и према свим људима.

Оценио је да се ради о најбаналнијем политиканству које се, како каже, не може претворити у неку реалну ситуацију, која би на било који начин од оца Саве створила нешто друго.

- Он је човек хришћанин, човек Јевандеља и лично знам да апсолутно никада није имао различит однос бриге између људи, било да се ради о Србима, Албанцима, Ромима, или не знам ком човеку. Увек је био спреман у највећој могућој мери да буде отворен и да буде колико год је могуће од помоћи свима- навео је Порфирије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена