ШТА ЈЕ БЖЕЖИНСКИ ГОВОРИО О ЈУГОСЛАВИЈИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Новости онлајн

26. 04. 2021. у 19:36

ПРЕДАВАЊЕ Милорада Вукашиновића „Бжежински о Југославији“ може се погледатина Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ШТА ЈЕ БЖЕЖИНСКИ ГОВОРИО О ЈУГОСЛАВИЈИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

Познати геополитичар Збигњев Бжежински одржао је у августу 1978. године у шведском граду Упсали важан брифинг на којем је говорио о политици САД према Југославији. Поједини истраживачи југословенске кризе, попут руске историчарке Јелене Гускове, ово излагање оценили су као угаони камен политике западних сила, која је почетком деведесетих проузроковала разарање СФРЈ.

Говорећи о томе на који начин и под утицајем којих фактора је уобличено ово излагање, Вукашиновић је истакао да је тема која је највише оптерећивала Американце била потенцијално чланство Југославије у Источном блоку после смрти Јосипа Броза Тита.

Неке од најважнијих тачака у говору Бжежинског односиле су се на подршку националним сепаратистима – непријатељима идеје комунизма, затим идеје о ширењу потрошачког менталитета који је идеална противтежа комунистичкој идеји о једнакости, те наметање западног система вредности кроз деловање медија, уметности и културе.

- Са становишта геополитике, посебно је важна директива о разбијању Покрета несврстаних, чији је СФРЈ била оснивач – истакао је Вукашиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК 18. АВГУСТ: Још ништа од освежења, данас до 37 степени