ПРЕМИНУО ЉУБИША ЦОЛИЋ ЏУНЕ: Познати хуманиста за живота прикупио на хиљаде јединица крви

И. Митић

22. 04. 2021. у 13:41

У ВЛАСОТИНЦУ је у среду, после краће болести, преминуо Љубиша Цолић Џуне (74), познати хуманиста и добровољни давалац крви. Џуне је драгоцену течност дао чак 123 пута, а организовао је више од 120 акција добровољног давалаштва у којима је прикупљено на хиљада јединица крви.

ПРЕМИНУО ЉУБИША ЦОЛИЋ ЏУНЕ: Познати хуманиста за живота прикупио на хиљаде јединица крви

Фото: И. Митић

Љубиша Цолић је постао добровољни давалац 18. маја 1985. године, а престао је, са пуних 65 година живота, када су га на то натерали здравствени прописи.

- Раније уопште нисам размишљао колико значај има добровољно давалаштво крви, али се све променило када сам то први пут учинио. За здраве људе то је практично ништа, а само једна јединица крви болесном човеку је све. Ко зна колико је живота спасила баш моја крв и колико се нових живота родило захваљујући томе што се неки живот није угасио – говорио је Џуне у последњем разговору за „Новости“.

ИСПУНИО СРЦЕ И ДУШУ

Највећа Џунетова награда био је осећај испуњености његовог срца и душе јер је, како је говорио, добровољно давалаштво нешто најплеменитије чему човек може да се посвети. Зато никада није пропуштао прилику да мотивише и друге да у таквим акцијама учествују.

Љубиша је био инструктор Црвеног крста за добровољно давалаштво. Половину свог живота посветио је хуманитарном раду за који је добио прегршт признања. Међу њима и Октобарска награда власотиначке локалне самоуправе, а био је и међу прва 204 држављана Србије који су добили бесплатне биометријске пасоше, у акцији „Нови српски пасош – ново лице Србије“. Изабран је међу више од 2.000 кандидата непознатих јавности које су предлагали читаоци нашег листа и гледаоци РТС-а. На ову чињеницу био је веома поносан.

Фото: И. Митић

 

Добитник је бројних плакета и значки у знак признања за изражену племенитост и диплома за омасовљење и неговање добровољног давалаштва. Љубиша Цолић је сахрањен у данас на власотиначком гробљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАКЕДОНЦИ ЋЕ ЈОШ ЧЕКАТИ ТОМОС: Упркос благослову СПЦ, аутокефалност цркве у Скопљу тек треба да прође црквеноправно решето