У ОВОМ ДЕЛУ ЗЕМЉЕ ЋЕ ПАСТИ НАЈВИШЕ СНЕГА: Професор Ђурђевић објаснио до када ће трајати хладни талас са Арктика

Новости онлине

06. 04. 2021. у 20:23

КЛИМАТОЛОГ и професор метеорологије на Физичком факултету у Београду Владимир Ђурђевић каже за РТС да ће током ноћи у Србији падати снег. Следеће недеље опет ће бити топло.

У ОВОМ ДЕЛУ ЗЕМЉЕ ЋЕ ПАСТИ НАЈВИШЕ СНЕГА: Професор Ђурђевић објаснио до када ће трајати хладни талас са Арктика

Фото: Д. Балшић/Принтсцреен

Владимир Ђурђевић је објаснио да нас је протеклог викенда погодио хладни талас са Арктика толико интензиван да је у неким деловима Европе донео историјски ниске температуре за ово доба године.

- Стиже нам захлађење, стижу нам облаци, тако да ће до краја дана целу Србију захватити хладан талас. Прво ће почети да пада киша, касније у току ноћи вероватно и снег. Када почне мало јаче да дува ветар то нам је знак да нам се приближава хладни талас који се полако спушта из северне Европе - наводи Ђурђевић.

Објашњава да није неуобичајно да у априлу имамо мало снега.

- Биће снега на планинама, ова епизода са снегом ће, да кажем, бити издашнија од претходне, посебно у западној и југозападној Србији, тако да ће на планинама вероватно доћи до акумулације снега у току ноћи, на Копаонику већ има око метар снега, али опет од петка нас очекује отопљење и тај снег ће се релативно брзо отопити - додаје Ђурђевић. 

После овог продора хладног ваздуха нас, како каже Ђурђевић, чека период топлог времена.

"Који би можда требало да потраје две-три недеље тако да већ од следеће недеље, негде од уторка, очекују нас температуре близу, а можда и преко, 20 степени неколико дана. Можда после тога опет наиђе неко захлађење, али не овог типа – бићемо у неким оквирима који су очекивани за ово доба године са температурама између 10 и 15 степени, али почетком следеће недеље би температуре требало да буду чак и изнад просека за ово доба године", објашњава Ђурђевић.

Говорећи о квалитету ваздуха, наводи да је тренутно квалитет ваздуха у Београду добар.

- Претходних дана смо имали кишу, чим падне киша она спере загађење из ваздуха, тако да после ње ваздух остане доброг квалитета још дан-два. Данас нам поново долази мало јачи ветар, имаћемо поново падавине, тако што се тиче наредних четири-пет дана, можемо да будемо безбрижни што се тиче квалитета ваздуха - каже Ђурђевић.

Објашњава да се у априлу дешавају епизоде високог загађења ваздуха.

- Прошле године смо имали неколико тих епизода. Тако да ми још нисмо изашли из грејне сезоне током које имамо велики проблем са загађењем - навео је Ђурђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗА ВИКЕНД ДО 15 СТЕПЕНИ ХЛАДНИЈЕ: Метеоролог најавио пад температуре, уз кишу и грмљавину