ЗНАЧАЈАН БРОЈ ДЕЦЕ СА ПОСТКОВИД КОМПЛИКАЦИЈАМА У ТИРШОВОЈ: Докторка Рсовац упозорава - Реакција организма изгледа као септични шок!

Новости онлајн

01. 04. 2021. у 20:22

НАЧЕЛНИЦА Интензивне неге Универзитетске дечије клинике Тиршова др Снежана Рсовац истиче да установа од почетка епидемије несметано ради све уобичајене дијагностичке и терапијске процедуре за децу која немају ковид инфекцију, нити су супектна.

ЗНАЧАЈАН БРОЈ ДЕЦЕ СА ПОСТКОВИД КОМПЛИКАЦИЈАМА У ТИРШОВОЈ: Докторка Рсовац упозорава - Реакција организма изгледа као септични шок!

Фото: Принтсцреен/ТВ Вести

- Предодређени смо да примамо најтеже пацијенте који имају ковид инфекцију или постковид компликације, који морају да се оперишу или имају онколошку терапију и за њих смо одвојили цело једно крило зграде - рекла је Рсовац за ТВ Вести и истакла да се води рачуна да нема укрштања црвене и зелене зоне.

Говорећи о деци која траже помоћ због ковид инфекције, она је навела да се клиничка слика разликује од случаја до случаја:

- Клиничка слика је различита, најчешће је температура у питању, деца повраћају или имају дијареју, могу да кашљу, нека имају и поремећај и у срчаној фунцкији, функцији рада јетре, бубрега...То јако мало проценат.

- Постоји пораст инфициране деце у последњих месец, месец и по дана. Највероватнији разлог је мутирани, битански сој вируса који је доказано преузео примат у нашој популацији. Деца до треће, четврте године ретко имају тежу клиничку слику, као и новорођенчад. Трансимисија током трудноће кроз постељицу до сада није код нас потврђена. Највише симптоме испољавају деца у предшколском и школском узрасту и ту имамо значајан пораст оболелих - навела је Рсовац.

Како је додала, деца се брже опорављају, а дешава се да имају благу форму, а да после пар недеља развију постковид компликацију ПИМС или МИСЦ инфламатпорни неконтролисани одговор целог организма, који изгледа као септични шок.

У претходна два месеца је било, навела је Рсовац, таквих 40 случајева.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе