СТИГЛО 5.800 АМПУЛА ЗА НАЈРИЗИЧНИЈЕ: Србија набавила скуп лек против ковида са антителима, нове испоруке у априлу и мају

Б. Р.

23. 03. 2021. у 21:18

У СРБИЈУ је, у две испоруке, стигло 5.800 ампула "бамланивимаба", најтраженијег лека у свету за лечење ковида 19, који су у Европи набавиле још само Немачка, Мађарска и Чешка.

СТИГЛО 5.800 АМПУЛА ЗА НАЈРИЗИЧНИЈЕ: Србија набавила скуп лек против ковида са антителима, нове испоруке у априлу и мају

Архива

Већ је дефинисан и протокол по којем ће се лек америчког "Ели Лилија" давати.

Лек који по ампули кошта 600 долара примењиваће се код позитивних на вирус корона, са благом или умереном клиничком сликом, али под ризиком од развијања тешких компликација услед постојања гојазности, дијабетеса, хипертензије... Ампула се даје у првих 10 дана од појаве симптома, пре него што вирус у телу инфицираног достигне високу концентрацију.

- У петак смо добили тај специфични лек за 1.800 пацијената, а у понедељак за још 4.000 пацијената - каже др Сања Радојевић Шкодрић, директор РФЗО. - Количине које сада имамо довољне су, а следеће испоруке стижу током априла и маја.

Протоколом за давање "бамланивимаба" руководиће др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС, и професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог.

Ова иновативна терапија антителима која су усмерена на спајк протеин SARS-CoV-2 и имају задатак да спрече да вирус уђе у ћелију, показала је ефикасност од 95 одсто, али се не даје већ хоспитализованим пацијентима, са тешком сликом ковида.

- Има пуно лекова из ове групе, али набављамо искључиво оне који су показали највећу ефикасност - каже Радојевић Шкодрићева. - "Бамланивимаб" се даје пацијентима који нису хоспитализовани и спречава да пацијент добије тежу клиничку слику. Даје се у облику инфузије само једанпут у дневној болници или ковид-амбуланти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 21. МАЈ: Сунце и киша, топло до 33 степена, поподне могући пљускови