ПЛАКАЛИ СМО ОД СРЕЋЕ СА МАЈКАМА: Др Сања Булатовић, начелница порођајног одељења новосадске клинике, о "беби-буму" овог викенда

С. БАЈИЋ

15. 03. 2021. у 11:16

НА новосадској Клиници за гинекологију и акушерство, популарној "Бетанији", где је у протеклој деценији годишњи просек између 6.200 и 6.600 порођаја, упркос пандемији вируса корона, не бележи се пад броја новорођених беба.

ПЛАКАЛИ СМО ОД СРЕЋЕ СА МАЈКАМА: Др Сања Булатовић,  начелница порођајног одељења новосадске клинике, о беби-буму овог викенда

Архива

Штавише, у прошлој, 2020. години, забележен је највиши просек од - 6.600 их је угледало свет у тој институцији!

По речима докторке Сање Булатовић, начелнице порођајног одељења и акушерске интензивне неге, дневни просек је 18 новорођених беба, а минулог викенда је утростручен тај број: рођено је чак 47 беба, 24 девојчице, 23 дечака међу којима је и пар близанаца!

- За викенд је, што није правило, било изнад просека. Статистички гледано, нема значаја јер је реч о незнатно вишем броју порођаја, али је једнако важно да не бележимо пад броја новорођених. Рецимо само да смо прошле недеље имали и тројке - каже др Сања Булатовић.

Као референтна установа те врсте у Војводини, "Бетанија" обезбеђује комплетну дијагностику и лечење и најтежих стања у гинекологији и акушерству, располаже са 230 постеља за одрасле пацијенткиње и 105 постеља за новорођену децу. Годишње се у тој установи, поред више од 6.500 порођаја, уради више од 3.000 различитих операција и око 500 поступака вантелесне оплодње, хоспитализује се око 12.000 пацијенткиња и уради више од 20.000 амбулантних специјалистичких и супспецијалистичких прегледа.

- Радимо 24 часа дневно, 365 дана у години, комплетне екипе лекара и "бабица" које воде бригу о свему. Наравно, као и све моје колеге, обожавам свој посао, који је много леп. Код нас, међутим, није стриктно подељено, јер сви лекари учествују у порођају - истиче др Булатовић.

Због специфичности медицинске установе, посете нису дозвољене, посебно не сада у доба короне, али се тренуци радости деле и са породиљама и њиховим најближима.

- То су јединствени моменти, када се подели тренутак радости са мајком. То је нешто изузетно и тешко да се може поредити са неким другим чином. Ипак, породиља обави најтежи део посла, а ми смо ту да помогнемо, посебно када је реч о компликованим порођајима који се добро заврше. То је неупоредиво било са чим. Иначе, у медицини има таквих, добрих осећаја сатисфакције, али ово је ипак нешто посебно, позитивно, награда и срећа што сте неком помогли - каже др Булатовић.

КОВИД-ЈЕДИНИЦА - 200 ПОРОЂАЈА

ПАД броја порођаја није забележен ни у "ковид-јединици" у оквиру Клинике за гинекологију и акушерство.

- Имали смо у ковид-јединици 200 порођаја жена које су имале корону и све је добро прошло. То је додатни посао, али и додатна срећа, јер је реч о озбиљним ситуацијама које се добро заврше - каже др Сања Булатовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)