НОВО УПОЗОРЕЊЕ СРПСКОГ ЕПИДЕМИОЛОГА: Британски сој ће бити доминантан, мере су смешне, морају се пооштрити

Novosti online

12. 03. 2021. у 19:04

ЕПИДЕМИОЛОГ Радмило Петровић каже да се мере морају пооштрити на дужи период како би се отворио простор за бржу вакцинацију.

НОВО УПОЗОРЕЊЕ СРПСКОГ ЕПИДЕМИОЛОГА: Британски сој ће бити доминантан, мере су смешне, морају се пооштрити

Фото Printskrin

- За мене су ове мере смешне јер ако неко верује да вирус више воли ноћ а не дан, викенд а не сваки дан у недељи онда је то смешно - рекао је доктор Петровић.

Мере у трајању од неколико недеља а не дана, које предлаже и медицински део Кризног штаба, могле би да помогну.

- То није довољно времена да се сузбије вирус али би могла да се убрза вакцинација и до три пута - сматра епидемиолог.

Према његовим речима, вакцинација иде споро.

- Ми имамо нешто више од 660.000 ооба које су примиле и другу дозу вакцине, а вакцинација је завршена тек када неко прими обе дозе. Тек 3-4 недеље после друге дозе стиче се имунитет и тада може да се говори о смањењу фреквенције вируса. А овде говоримо о око 10 одсто становноиштва што није довољно - објаснио је доктор Петровић.

Мере које предузимамо, маска, дистанца дезинфекција руку и простора не могу значајно да утичу на криву епидемије, сматра епидемиолог, наводећи да је вирус и даље непревидив.

- Осим капљично он се шири и ваздухом. Због тога је неопходна вакцинација. У природи је вируса да стално мутира и тражи простор за даље ширење. Бритинаски сој је много инфективнији и он полако почиње да доминира - каже доктор Петровић.

Епидемиолог каже да је ситуација тешка услед вируса који не познајемо довољно али морамо да га спречимо вакцинацијом и то не само у Србији, региону али и у целом свету.

- Док год вирус постоји, било где, представљаће претњу. Мора да буде кординације и заједничког деловања против вируса - истакао је епидемиолог.

Доктор Петровић памти и време вариоле вере када су, како каже, људи сами трчали да се вакцинишу.

- Да није било епохалног открића Џенера и вакцине против вариола вере ми би и данас умирали. Страх је био толики да нису били потребни ни позиви, сви су трчали да се вакцинишу. Ми се не плашимо овог вируса јер је смртност 1 до 3 одсто, али треба да га се плашимо јер оставља тешке последице за оне који су га прележали - закључио је епидемиолог Радмило Петровић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином